Situațiile în care angajatorii riscă amenzi usturătoare. Legea a fost promulgată
- Emma Cristescu
- 8 octombrie 2024, 12:40
Președintele Klaus Iohannis, a promulgat, luni, Legea nr. 117/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Noul act normativ pedepsește munca pe contract part-time și pe cea cunoscută „plată la pic”. Angajatorii care înterzie fără un motiv temeinic salariile angajaților riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Klaus Iohannis a promulgat legea
Legea spune că „munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale”.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
Amenzi usturătoare pentru angajatori
Primirea la muncă a unuia sau a mai multor angajații cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei;
Acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale, cu amendă de la 8.000 lei la 1privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.117/20210.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 lei;
Ce pățesc angajatorii care nu oferă salariile la timp
Întâzierea de către angajator cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, se sancționează, după caz, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.