Un atac israelian este iminent. Iranul a suspendat cursele aviatice

Un atac israelian este iminent. Iranul a suspendat cursele aviatice Iran/Sursa foto: radiomoldova.md

Războiul din Orientul Mijlociu impune măsuri de securitate sporită în Iran. Autoritățile de la Teheran se pregătesc pentru riposta israeliană la atacul cu rachete de marți.

 

Aeroporturile au fost închise în toată țara, iar zborurile au fost suspendate, începând de duminică, ora 21.00 și până luni la ora local 6.00. Anunțul a fost făcut de mass-media autohtonă.

Războiul ia o altă dimensiune

Un purtător de cuvânt al Organizației Aviației Civile din Iran a declarat că decizia de suspendare a zborurilor a fost luată din cauza restricțiilor operaționale. El nu a oferit alte detalii cu privire la acest subiect, după cum relatează Reuters.

Oficialul Organizației de Aviație Civilă nu a făcut nici o referire la războiul din Orientul Mijlociu. De altfel, Iranul a mai pus în aplicare restricții privind zborurile civile și marți, în timpul atacului cu rachete asupra Israelului.

Israelul a anunțat că pregătește o replică la atacul de marți, când a fost lansate în jur de 200 de rachete asupra teritoriului său. Oficialii militari israelieni au confirmat că se fac planuri, însă nu au dat detalii. Este de așteptat ca atacul să fie lansat în următoarele ore, când se comemorează un an de la atacul Hamas din 7 octombrie.

Există mai multe scenarii, conform cărora aviația israeliană ar putea lovi instalații petroliere sau ținte militare de pe teritoriul iranian. Statele Unite, prin președintele Joe Biden a avertizat că loviturile asupra instalațiilor petroliere iraniene nu sunt de dorit.

Premierul Israelului se simte încolțit

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că, la aproape un an de la atacurile Hamas asupra Israelului, ţara sa luptă pe mai multe fronturi. Războiul se poartă pe șapte fronturi, susține premierul israelian. Ar fi vorba de Hezbollah, susţinut de Iran, în nord, Hamas în Gaza, Houthis în Yemen, „teroriştii” din Cisiordania şi miliţiile şiite din Irak şi Siria.

„Astăzi, Israelul se apără pe şapte fronturi împotriva duşmanilor civilizaţiei (...) Şi luptăm împotriva Iranului, care săptămâna trecută a tras peste 200 de rachete balistice direct către Israel şi care se află în spatele acestui război pe şapte fronturi împotriva Israelului”, a spus Benjamin Netanyahu.

Duminică, prim-ministrul israelian a vizitat trupele israeliene desfăşurate de-a lungul frontierei cu Libanul. Informația a fost prezentată de Biroul său de presă, într-un comunicat. Armata israeliană a lansat operaţiuni terestre în războiul contra Hezbollah în sudul Libanului.

Suburbiile sudice ale Beirutului sunt bombardate în mod regulat, în special noaptea, de armata israeliană. IDF emite apeluri de evacuare pentru populația civilă, în prealabil.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Facebook

Statele Unite vor să oprească războiul

Washingtonul lucrează pentru un acord care să permită eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza și să oprească războiul. Vicepreședintele Kamala Harris a declarat că vor fi exercitate presiuni asupea Israelului și a celorlalte tabere beligerante din regiune, inclusiv asupra liderilor arabi.

Ea a făcut aceste declarații într-un interviu la CBS. Înregistrearea urmează să fie prezentată în contextul marcării unui an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Incursiunea a dus la războiul din Gaza.

Kamala Harris a răspuns că presiunile americane au putut „duce la un anumit număr de inflexiuni în această regiune din partea Israelului”.

„Adevărata întrebare este: avem noi o alianţă importantă între poporul american şi poporul israelian? Răspunsul la această întrebare este da”, a adăugat Kamala Harris.

 

 

 

Revista presei