Cea mai puternică erupție solară din ultimii 7 ani lovește astăzi Pământul

Cea mai puternică erupție solară din ultimii 7 ani lovește astăzi Pământul Explozie solară. Sursa foto: nasa.gov

Furtună solară. Observatorul de dinamică solară al NASA, al cărui scop este a urmări Soarele, a surprins imagini ale unei explozii puternice în urmă cu trei zile. Erupțiile solare pot afecta comunicațiile radio, rețelele de energie electrică, semnalele de navigație și pot prezenta riscuri pentru nave spațiale și astronauți.

Cea mai puternică din ultimii ani

Luna octombrie 2024 a început două erupții solare masive, care au trimis trimițând ejecții de masă coronală direct către Pământ. Noile erupții solare, denumite de către oamenii de știință X7 și X9, sunt foarte importante. NASA consideră că erupția X9 este cea mai puternică din ultimii șapte ani.

Aurora boreală

Aurora boreală. Sursă foto: dreamstime.com

Vîrful erupției este astăzi

Radiația emisă de explozia solară a fost puternică și chiar a provocat temporar o întrerupere a comunicațiilor în anumite părți din Atlanticul de Sud și din Africa. Experții spun că este de așteptat ca particulele solare de la X9 să lovească astăzi, 6 octombrie 2024.

Cel mai probabil, particulele vor lovi în magnetosferă, scutul magnetic al Pământului, și vor produce o furtună geomagnetică. Furtuna nu prezintă niciun pericol pentru oameni.

O astfel  furtună G3 poate cauza întreruperi minore sateliților și poate crea probleme pentru radiourile de joasă frecvență și pentru sistemele de navigație. Specialiștii spun că, în afară de aceste întreruperi temporare, se va forma o superbă auroră boreală, care va fi vizibilă în zone mai extinse decât în ​​mod obișnuit.

Cum se formează furtunile solare

Soarele se află într-o mișcare constantă, iar rotația lui este variabilă. Câmpurile magnetice solare sunt și ele într-o continuă schimbare. Uneori, soarele, care este o masă imensă de plasmă, emite cantități mari de energie, cunoscute sub numele de furtuni solare. Cele mai strălucitoare zone de pe suprafața acestuia sunt erupțiile solare, care generează explozii de radiație.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că toate guvernele trebuie să fie pregătească pentru o furtună solară majoră și să poată lua la timp măsuri pentru diminuarea impactului.

Revista presei