Un robot NASA este pe Marte de mai bine de 12 ani! Cercetătorii vorbesc despre cele descoperite

Un robot NASA este pe Marte de mai bine de 12 ani! Cercetătorii vorbesc despre cele descoperite Sursa foto: Facebook/ Marte

Noi fotografii dezvăluie mai multe găuri considerabile într-una dintre roțile roverului Curiosity de pe Marte al NASA. Aceste găuri evidențiază impactul pe care cei 12 ani de deplasare prin peisajul aspru al Planetei Roșii l-au avut asupra robotului neînfricat.

Curiosity a aterizat pentru prima dată pe Marte la 5 august 2012. Și, inițial, se aștepta să reziste doar doi ani. Dar „îndrăznețul” rover a sfidat așteptările și a rezistat 4 323 de zile marțiene, sau Sols, pe Planeta Roșie. A parcurs mai mult de 32 de kilometri în jurul craterului Gale, unde a aterizat inițial.

Un robot NASA este pe Marte de mai bine de 12 ani

În acest timp, Curiosity a fost folosit de oamenii de știință pentru a studia cerul planetei Marte, pentru a căuta semne de viață extraterestră. Dar și pentru a spiona partea îndepărtată a soarelui. Roverul a observat, de asemenea, numeroase ciudățenii pe Planeta Roșie. Inclusiv o rocă în formă de carte, o floare minerală, un simbol iconic Star Trek și o misterioasă ușă „extraterestră”, printre altele.

Cu toate acestea, noile fotografii realizate de Mars Hand Lens Imager (MAHLI) al lui Curiosity și publicate de NASA pe 24 septembrie arată că această călătorie a roverului a afectat roata dreaptă din mijloc a robotului. Imaginile arată mai multe rupturi mari în anvelopa puternic zgâriată a roții. Inclusiv o gaură deosebit de mare care dezvăluie mecanismele interne ale roții. În prezent, nu este clar când au apărut aceste găuri sau dacă oricare dintre celelalte roți ale roverului au suferit daune similare.

Daunele pot părea grave. Dar Curiosity „încă rezistă bine, în ciuda faptului că suportă unele dintre cele mai grave abuzuri de pe Marte”, a scris în declarație inginerul de operațiuni al misiunii, Ashley Stroupe.

Speculații

Nu există niciun indiciu că roverul se va opri prea curând. Dar dacă ar face-o, s-ar alătura unei liste tot mai lungi de victime robotice recente de pe Marte. Inclusiv roverul chinez Zhurong Mars, despre care s-a aflat că și-a găsit sfârșitul anul trecut. Asta după luni de speculații privind inactivitatea sa, și elicopterul Ingenuity al NASA, care și-a trimis ultimul mesaj către Pământ în aprilie.

Aceasta nu este prima dată când roțile unuia dintre roverele NASA de pe Marte au ținut prima pagină a ziarelor recent.

În 2022, cercetătorii au observat că Perseverance, cel mai nou rover al NASA, a adunat o „piatră de companie” care a rămas blocată în tamburul uneia dintre roțile robotului. Această pietricică autostopistă a rămas alături de succesorul lui Curiosity timp de mai bine de un an, înainte de a fi dislocată în aprilie 2023. Având în vedere dimensiunea celei mai mari găuri din roata lui Curiosity, pare probabil ca pietricele sau pământ să fi ajuns și în interiorul jantelor roverului, dar acest lucru nu a fost confirmat, scrie Live Science.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei