1992, Michael Jackson concertează în București. Cu cine s-a întâlnit megastarul în secret

1992, Michael Jackson concertează în București. Cu cine s-a întâlnit megastarul în secret

Primul concert cu o vedetă de mare calibru din Occident a fost acela susținut de Michael Jackson pe 1 octombrie 1992.

Michael Jackson a venit în Capitală în cadrul turneului „Dangerous World Tour”. Stadionul 23 August a fost plin de fanii artistului, în total fiind aproximativ 70.000 de spectatori.

Vizita secretă

În 1992, atunci când a venit pentru prima dată în București, regele muzicii pop a ținut să o facă o vizită la un azil de bătrâni.

Înainte de concert, artistul a vrut să o vadă și să stea puțin de vorbă cu prințesa Ecaterina Caradja Cantacuzino. Aceasta a fost prima nepoată a nababului Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel mai bogat român de dinainte de 1900.

Născută în București, în data de 28 ianuarie 1893, Ecaterina a fost fiica prințesei Irina Cantacuzino și a prințului Radu Crețulescu.

Copilărie de film

Viața ei a fost plină de evenimente dramatice: la doar trei ani, a fost răpită de tatăl său și ascunsă într-un orfelinat sub un nume fals, în Anglia. Mama sa, disperată, a încercat în zadar să o găsească, murind fără a afla vreodată ce s-a întâmplat cu fiica ei.

În anul 1908, viața prințesei Ecaterina Caradja a luat o nouă turnură când a fost descoperită, întâmplător, de o mătușă la o mănăstire din Franța. Fetița, răpită cu ani înainte de tatăl ei și ascunsă sub un nume fals, a fost readusă în România și încredințată familiei Cantacuzino.

Ecaterina a fost crescută de bunicul matern, Gheorghe Grigore Cantacuzino, prim-ministru al României la acea vreme. Sub îndrumarea strictă a bunicului său, tânăra prințesă a primit o educație de elită. A studiat la cele mai prestigioase instituții din Anglia și Franța, devenind fluentă în cinci limbi străine la finalul studiilor sale. Aceste cunoștințe și educația aleasă aveau să-i ofere o bază solidă pentru implicarea ulterioară în acțiuni caritabile și filantropice.

Printre bolnavii de tifos

Întoarsă în România, Ecaterina și-a legat destinul de prințul Constantin Caradja, cu care a avut două fiice: Irène Mathilde Catherine și Marie Constance Lucie. În timpul Primului Război Mondial, familia a fost prinsă în mijlocul evenimentelor de război. Se spune că, pentru a-și salva fiicele de trupele inamice, Ecaterina a fugit cu ele la piept, una dintre ele având doar 10 zile. Ajunsă în siguranță la Moscova, prințesa s-a angajat voluntar într-un spital unde îngrijea bolnavi de tifos, boală pe care a contractat-o și ea, dar a reușit să supraviețuiască în mod miraculos.

După război, Ecaterina s-a întors în România și s-a dedicat în totalitate carității. A preluat orfelinatul fondat de mama sa, Irina Cantacuzino. Apoi, timp de mulți ani, a fost mamă pentru mii de copii. Devenită o figură simbol a carității în România, prințesa Caradja și-a dedicat viața îngrijirii celor în nevoie.

În 1920, Ecaterina a dat naștere celei de-a treia fiice, Alexandra. Dar viața avea să o lovească din nou cu tragedii. A doua fiică, Marie Constance Lucie, a murit la vârsta de doar 17 ani. Prima sa fiică, Irène, a pierit și ea în cutremurul devastator din 1920...

„Îngerul de la Ploiești”

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, prințesa Ecaterina Caradja a devenit o figură legendară. Când câmpurile petroliere de la Ploiești au fost bombardate în august 1943, terenurile sale au devenit un refugiu pentru piloții aliați care au aterizat forțat. Prințesa i-a adăpostit în spitale și le-a facilitat fuga din România, riscându-și viața pentru a-i proteja de forțele inamice.

Pentru aceste fapte de eroism, a fost numită „Îngerul de la Ploiești”. Ea a primit medalia „George Washington” în semn de recunoștință pentru curajul său.

După instaurarea comunismului în anul 1949, instituțiile caritabile ale prințesei au fost confiscate.  Ea a fost forțată să fugă din țară. Prințesa s-a stabilit în Statele Unite.

După căderea comunismului, în 1991, Ecaterina Caradja s-a întors în România. Stabilită în vechiul orfelinat „Sfânta Ecaterina”, a fost vizitată în anul 1992 de superstarul Michael Jackson.

Ecaterina Caradja a murit în anul 1993, la vârsta de 100 de ani.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei