Valoarea clubului Sporting CP. Cei cinci jucători legendari ai echipei

Valoarea clubului Sporting CP. Cei cinci jucători legendari ai echipei Emblema clubului Sporting. Sursă foto: Wikipedia

„Sporting Clube de Portugal” este una dintre cele mai de succes echipe din Portugalia, având o istorie bogată și o recunoștință la nivel internațional pentru academia sa de fotbal.

De asemenea, echipa a fost întotdeauna unul dintre principalii concurenți în cursa pentru merele titlu al Portugaliei. Sporting promovează un stil de joc ofensiv, care se bazează pe dezvoltarea tinerelor talente. Astfel, clubul se bazează pe o tactică de joc posesivă care implică multe pase și pe construirea unei echipe cât mai puternice.

Valoarea clubului Sporting CP

În ceea ce privește valoarea clubului, aceasta este estimată undeva la 380 de milioane de euro. Această valoarea poate fi influențată de anumiți factori, precum performanțele echipei, valoarea de piață a jucătorilor și transferurile acestora.

Cu toate acestea, este unul dintre cele mai valoroase echipe din Portugalia. Astfel, succesul echipei și dezvoltarea talentelor au făcut din acest club o emblemă a fotbalului portughez.

Începuturile clubului Sporting CP

Câștigătoare a zeci de titluri, urmărită de sute și sute de mii de fani din Portugalia și din străinătate, prezentă în prima ligă a țării încă din sezonul inaugural și niciodată retrogradată, casă a unor megastaruri de renume mondial precum Cristiano Ronaldo și Luis Figo la un moment dat în cariera lor, Sporting CP (denumită ocazional Sporting Lisabona sau, în engleză, Sporting FC) poate fi a doua ca mărime din Lisabona și a treia din Portugalia, dar acest lucru nu face ca realizările, istoria și măreția lor să pară mai mici.

Jucători la Sporting. Sursă foto: Instagram

Jucători la Sporting. Sursă foto: Instagram

Sporting Clube de Portugal a fost fondat în 1906, datorită unui împrumut pe care Jose Alfredo Holtreman Roquette (mai cunoscut sub numele de Jose Alvalade), unul dintre fondatorii clubului, l-a obținut de la bunicul său, Alfredo Augusto das Neves Holtreman, viconte de Alvalade.

Omul al cărui nume este considerat sinonim cu Sporting (ultimele trei stadioane din anii '50 poartă numele său) a ridicat ștacheta încă din prima zi de existență a clubului, propunându-și să-l facă nu doar cel mai mare din Portugalia, ci și unul dintre cele mai respectate din întreaga Europă.

Din păcate, el a murit de pneumonie în 1918, la vârsta de doar 33 de ani, astfel că nu a apucat să se minuneze de echipa Sporting care a început să domine scena fotbalului portughez la începutul anilor '30.

Finala campionatului portughez

„Leii” au câștigat primul lor titlu în 1923, când au învins Academica la Faro, în finala așa-numitului „Campeonato de Portugal”, o competiție care, deși include cuvântul „campionat” în numele său, este considerată un predecesor al Cupei Portugaliei, Taca de Portugal.

Totuși, în anii 30, Sporting a început să devină cu adevărat colosul fotbalistic în care a sfârșit prin a se transforma și care a rămas și astăzi.

Cele trei trofee Primeira Liga. Sursă foto: Wikipedia

Cele trei trofee Primeira Liga. Sursă foto: Wikipedia

În 1933 au pierdut finala Campeonato de Portugal în fața lui Belenenses, dar în sezonul următor au învins Barreirense. Imediat după aceea, Portugalia a început să aibă un campionat național adecvat, iar Sporting CP a fost una dintre cele opt echipe originale ale Campeonato da Liga. Până în 1956, cu alte cuvinte, timp de 24 de sezoane consecutive, Sporting a fost fie campion, fie câștigător al Cupei, fie a terminat pe locul doi în campionat, fie a ajuns în finala Cupei, dar a pierdut-o.

Epoca legendelor de la Sporting

Era epoca lui Fernando Peyroteo, Jose Travassos, Albano Pereira, Jesus Correia și Manuel Vasques, legendarele „Cinci viori” ale Sportingului, un cvintet care a condus echipa la șapte titluri de campioană în opt ani, începând din 1947.

La vârf, timp de un sfert de secol, și asta nu a fost nici măcar sfârșitul pentru „alb-verzi”. În 1958 au revenit în fruntea campionatului portughez. Prin urmare, au petrecut următorii 15 ani adăugând mai multe trofee la colecția clubului.

Probabil cel mai prețios dintre toate în această perioadă, a fost trofeul Cupei Cupelor UEFA, câștigat în 1964. Pe 13 mai, Sporting a înfruntat MTK Budapesta în finala de la Bruxelles. De asemenea, meciul s-a încheiat la egalitate, 3-3, și cum nu existau penalty-uri pe atunci, a trebuit să se joace o revanșă două zile mai târziu.

Jucător transferat la Sporting. Sursă foto: Instagram

Jucător transferat la Sporting. Sursă foto: Instagram

A fost ales un alt oraș din Belgia, Antwerp. De această dată portughezii au protejat avantajul de 1-0 pe care l-au câștigat la începutul meciului, pentru a câștiga trofeul. Interesant este că cele două cluburi au păstrat o relație de prietenie. Astfel, Sporting a fost cea care a fost invitată de MTK să joace la Budapesta în octombrie 2016. Asta atunci când clubul maghiar și-a inaugurat noul stadion.

Înfrângerea în fața lui Manchester United

Totuși, probabil cel mai memorabil meci din campania europeană 1963-64 a lui Sporting a fost returul din sferturile de finală cu Manchester United. Diavolii Roșii au câștigat cu 4-1 la Manchester în prima manșă. Cu toate acestea, Sporting a fost absolut spectaculoasă la Lisabona. Astfel, a zdrobit-o pe United cu 5-0, înainte de a elimina și Lyon în semifinale.

În 1974, Sporting a câștigat campionatul și Cupa Portugaliei. De asemenea, a ajuns și în semifinalele Cupei Cupelor.

Fostul jucător de la Independiente a câștigat Gheata de Aur europeană, care a venit cu o mașină Toyota ca bonus de bun venit. În loc să se bucure de „cadoul” câștigat cu greu, Yazalde a vândut mașina și a împărțit banii cu coechipierii săi, arătându-și astfel aprecierea pentru sprijinul pe care i l-au acordat de-a lungul celui mai bun sezon din cariera sa.

Sporting a continuat să câștige titluri până în 1982, când a obținut de fapt dubla, a patra din istoria sa, dar a urmat o perioadă de aproape două decenii fără succese majore, cu excepția unui triumf în Cupă în 1995.

Noul stadion al lui Sporting

Optsprezece ani departe de vârful Primeira Liga s-au încheiat în 2000. Astfel, doi ani mai târziu a fost și mai bine, clubul câștigând a cincea sa dublă. În acel sezon, atacantul brazilian Mario Jardel a marcat un număr uimitor de 42 de goluri în campionat. În acest fel, a câștiga Gheata de Aur europeană. De asemenea, a fost a doua realizare de acest fel pentru un jucător de la Sporting după succesul lui Yazalde din 1974.

În sezonul următor, chiar înainte de Cupa Euro 2004 a Portugaliei, Sporting a intrat în noua sa casă modernă. Aceasta a fost construită chiar lângă emblematicul Estadio Jose Alvalade. Cu toate că era mai vechi, acesta a primit același nume. În mod ironic, nu numai că nu au mai câștigat campionatul de atunci (au câștigat totuși Cupa de trei ori), dar au și pierdut finala Cupei UEFA 2005 (Europa League de astăzi). Înfrângerea a venit în fața lui CSKA Moscova, în ciuda faptului că meciul a avut loc exact la ei acasă.

Hilario Rosario da Conceicao, numit de obicei simplu Hilario, și-a petrecut întreaga carieră profesională la Sporting, ocupând postul de fundaș stânga din 1958 până în 1973, și are onoarea de a fi jucătorul cu cele mai multe apariții în tricoul clubului, 471 (în meciuri oficiale).

Unul dintre coechipierii săi, portarul Vitor Damas, „Leul” din 1966 până în 1976 și apoi din nou din 1984 până în 1989, este creditat de unii cu mult mai multe apariții, dar o mare parte dintre acestea au fost în meciuri amicale.

Cel mai bun marcator al clubului

Fernando Peyroteo a fost unul dintre legendarii „Cinci viole” ai lui Sporting în anii 30 și 40. De asemenea, jucătorul a fost cel mai bun marcator din campionatul Portugaliei în șase rânduri. În plus, acesta este cel mai bun marcator al clubului (și al ligii), cu 543 de goluri.

Ronaldo la Sporting. Sursă foto: Wikipedia

Ronaldo la Sporting. Sursă foto: Wikipedia

De asemenea, și Ronaldo a provenit din academia lui Sporting. A petrecut un singur sezon în tricoul alb-verde în Primeira Liga, iar în 2003 a trecut la Manchester United. Acesta a atras imediat interesul lui Sir Alex Ferguson la un meci amical între cele două echipe.

Sporting, sau „Sporting Lisabona”, cum tindem să-i spunem în mod eronat în afara Portugaliei, pentru a-i diferenția de alte cluburi cu numele „Sporting”, nu a mai câștigat titlul de campion din 2002. Cu toate acestea, rămâne unul dintre „cei trei mari” din Portugalia. Astfel, echipa este mândră de ceea ce a realizat în mai bine de 100 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei