Cupa Uniri la Oină. Programul meciurilor anunțat de Federația Română

Cupa Uniri la Oină. Programul meciurilor anunțat de Federația Română Oină. Sursă foto: facebook.com/FederatiaRomanaOina

Federația Română de Oină, împreună cu Agenţia Națională pentru Sport, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Federația Sportivă Națională de Oină din Republica Moldova și Complexul Național Sportiv „Arcul de Triumf” vor organiza Cupa Unirii la Oină pe data de 5 octombrie 2024.

Cupa Uniri la Oină. Programul meciurilor anunțat de Federația Română

În cadrul evenimentului vor fi organizate patru partide, după următorul program:

  • Sâmbătă 5 octombrie Ora 11:00 Under 18 Feminin - România  Republica Moldova
  • Sâmbătă 5 octombrie Ora 12:00 Under 18 Masculin - România  Republica Moldova

Partidele se vor desfășura pe terenul II din cadrul Complexului Sportiv Național Arcul de Triumf

  • Sâmbătă 5 octombrie Ora 14:30 Senioare Feminin - România  Republica Moldova
  • Sâmbătă 5 octombrie Ora 15:30 Seniori Masculin - România  Republica Moldova

Partidele se vor desfășura pe Stadionul Național Arcul de Triumf.

Cupa Unirii la Oină

Ce anunță Federația Română 

„Cupa Unirii este mai mult decât un eveniment sportiv, este o punte între România și Republica Moldova, o punte realizată prin sportul nostru național! Merită șansa de a fi promovată tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului, iar Cupa Unirii este ocazia perfectă. Oina este un sport de echipă, un sport popular, accesibil, dinamic, solicită jucătorul atât la nivel fizic, cât și la nivel mental, un joc care poate fi practicat cu ușurință. Invităm pe 5 octombrie cât mai multă lume să (re)descopere oina, le promitem că va fi o experiență valoroasă.”, a declarat președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre.

„Cupa Unirii reprezintă mai mult decât o luptă pe terenul de joc pentru trofeu. Este o mână de ajutor întinsă peste Prut pentru a simţi româneşte, pentru a ne păstra identitatea, cultura şi patrimoniul. Jocul de oină face parte din Patrimoniul Cultural Românesc, iar tot ce-i românesc - vorba poetului - nu piere!”, a transmis preşedintele Federaţiei de Oină din Republica Moldova, Vasile Onică.

Oina, sportul național care vorbește despre tradițiile și obicieiurile strămoșilor

Oina este sportul național al României care vorbește despre tradițiile și obicieiurile strămoșilor noștri și care are corespondență în toate țările în care păstoritul a fost practicat cu sute de ani în urmă, din Irlanda pană în India.

Condiderată un sport popular, accesibil,  oina este un sport de echipă, dinamic dar și de strategie, un sport care necesită forță și precizie în lovirea mingii, dar și agerime în a evita atacurile adversarilor.

Acest sport a fost practicat de elita culturală a țării și aici îi amintim pe Spiru Haret,  Caragiale, Creangă, Iorga, Sadoveanu sau  Marin Preda, dar și de românii simpli din mediul rural și urban, în perioada sa de glorie reunind peste 50 000 de jucători legitimați.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei