Totul pentru patrie. Un dezertor a încercat să se întoarcă în Coreea de Nord cu un autobuz furat

Totul pentru patrie. Un dezertor a încercat să se întoarcă în Coreea de Nord cu un autobuz furat Sursa foto: Britannica/ Coreea de Nord

Poliţia sud-coreeană a reţinut un dezertor nord-coreean pentru că a încercat să traverseze graniţa înapoi în nord, cu un autobuz furat.

Bărbatul a fost prins marți pe Podul Unirii care separă cele două Corei, unde a ignorat soldații care i-au cerut să oprească și a prăbușit autobuzul într-o baricadă.

Deși aproximativ 34.000 de nord-coreeni au fugit în sud de când Peninsula Coreeană a fost împărțită în urmă cu mai mult de 70 de ani, dezertorii care doresc să se întoarcă în nord sunt rari.

Bărbatul, care are 30 de ani, a declarat poliţiei că a vrut să se întoarcă acasă după ce a întâmpinat dificultăţi în Sud, potrivit presei sud-coreene. Se pare că a părăsit Coreea de Nord în urmă cu aproximativ un deceniu. El a furat autobuzul la ora locală 01:00 marți dintr-un garaj din orașul Paju din nordul țării și a fost prins o jumătate de oră mai târziu.

Imaginile de supraveghere din garaj l-au arătat pe bărbat purtând o pălărie, încercând să deschidă mai multe vehicule până când a reușit să intre în autobuz. Nu s-a constatat că el a fost sub influența alcoolului sau a drogurilor în momentul incidentului, spun rapoartele.

Coreea de Nord sau Coreea de Sud?

Bărbatul, care a lucrat ca muncitor de zi în Paju şi în alte oraşe, a declarat poliţiei că a acumulat mai multe amenzi neplătite, potrivit ziarului sud-coreean The Dong-A Ilbo.

Legea din Coreea de Sud interzice cetățenilor, inclusiv dezertorilor, să treacă granița spre nord fără autorizație guvernamentală. Defectorii nord-coreeni din Sud primesc automat cetățenia. Infractorii pot fi închiși până la zece ani dacă sunt condamnați.

Coreea de Sud primește peste 1.000 de dezertori din nord în fiecare an. În schimb, numărul dezertorilor care se întorc în Coreea de Nord a totalizat doar 31 din 2012 până în 2022, potrivit Ministerului Unificării din Sud.

Unii fac întoarcerea sau încearcă să facă acest lucru, deoarece viața dezertorilor din Sud uneori nu se ridică la așteptări.

Alții vor să se întoarcă să-și vadă membrii familiei.

Aceste returnări sunt însă riscante. Unii repatriați au fost închiși, în timp ce alții au suferit o reeducare riguroasă în Nord.

În ianuarie 2022, un dezertor de 30 de ani s-a întors în Coreea de Nord după un an în Sud. El s-a străduit să se reinstaleze în Sud, deoarece "abia îşi reţine existenţa", potrivit rapoartelor, citând oficiali din Coreea de Sud, scrie BBC.

Revista presei