Ultima zi a lui Kim Jong Un. Când se va sfârși cu dictatura feroce din Coreea de Nord

Ultima zi a lui Kim Jong Un. Când se va sfârși cu dictatura feroce din Coreea de NordKim Jong Un. Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol l-a avertizeazat pe președintele nord-coreean Kim Jong Un de „sfârșitul regimului” său, dacă ar îndrăzni să folosească arme nucleare.

Avertisment dur pentru Kim Jong Un

Kim Jong Un s-ar confrunta cu sfârșitul regimului său, dacă ar folosi arme nucleare împotriva Coreei de Sud, a declarat marți liderul de la Seul, cu ocazia unei parade militare desfășurate în capitala țării.

Avioane de vânătoare au survolat centrul Seulului, iar tancurile au trecut prin străzi. Este pentru prima dată când Coreea de Sud și-a prezentat armamentul la o paradă, inclusiv cea mai mare rachetă balistică a sa, Hyunmoo-5, care este capabilă să distrugă buncăre subterane.

Evenimentul, care marchează Ziua Forțelor Armate în Coreea de Sud, are loc într-un moment în care relațiile dintre cele două Corei se află la limita de jos. Phenianul a declarat Coreea de Sud drept „principalul său inamic”.

Yoon: Va fi sfârșitul regimului din Coreea de Nord

„Dacă Coreea de Nord va încerca să folosească arme nucleare, se va confrunta cu răspunsul hotărât și copleșitor al armatei noastre și al alianței dintre SUA și Republica Coreea”, a declarat președintele Yoon Suk Yeol.

„Acea zi va fi sfârșitul regimului nord-coreean,” a spus Yoon, adresându-se miilor de membri ai armtei adunați la Baza Aeriană din Seul pentru eveniment.

Washington desfășoară zeci de mii de trupe în Coreea de Sud, pentru a ajuta la apărarea acesteia împotriva Coreei de Nord, iar Seulul - care nu are arme nucleare proprii - este protejat de umbrela nucleară a SUA.

Coreea de Nord și Coreea de Sud

Coreea de Sud și de Nord. Sursa foto: dreamstime.com

Yoon: Armele nucleare nu vă vor proteja

Yoon a îndemnat Nordul să „abandonze iluzia că armele nucleare îi vor proteja” și a criticat campania recentă a Phenianului de a lansa baloane cu gunoi în Coreea de Sud, care au cauzat perturbări în aeroporturi și au declanșat mici incendii.

Washingtonul desfășoară periodic exerciții nucleare în peninsula coreeană, ca parte a umbrelei nucleare pentru protejarea Coreei de Sud față de amenințările tot mai mari ale Phenianului.

Militarii nord-coreeni urmăresc „cu atenție desfășurarea frecventă” acțiunile strategice americane de pe peninsulă, a declarat Kim Kang Il, vice-ministrul al apărării naționale.

Avertismentul lui Yoon vine la câteva săptămâni după ce Coreea de Nord a dezvăluit pentru prima dată imagini cu o instalație de îmbogățire a uraniului, arătându-l pe liderul Kim Jong Un în vizită în timp ce solicita mai multe centrifuge pentru a spori arsenalul nuclear al țării.

Coreea de Nord face paradă cu arsenalul său nuclear

Agenția de spionaj a Coreei de Sud a declarat ulterior că dezvăluirea fără precedent a fost „direcționată către SUA” și că se crede că dictatura de la Phenian este capabilă să producă un număr de arme nucleare cu două cifre din stocul său de uraniu foarte îmbogățit și plutoniu.

Săptămâna trecută, un parlamentar le-a spus reporterilor că Serviciul Național de Informații a avertizat că Nordul ar putea efectua un alt test nuclear - al șaptelea - după alegerile din SUA din noiembrie.

„Expunerea publică a Hyunmoo-5 este destinată Coreei de Nord”, a declarat Hwan Kwon-hee de la Asociația de Studii ale Industriei de Apărare din Coreea de Sud pentru AFP.

Această mișcare semnalează că „deși Seulul nu are arme nucleare, deține un stoc suficient de arme convenționale capabile să reducă Phenianul la ruine atunci când sunt folosite în număr mare într-un război pe scară largă,” a spus el.

Kim Jong Un

Kim Jong Un. Sursa foto: Arhiva EVZ

Arma cu care îl amenință Yoon pe Kim poate distruge buncăre

Cu o armă de dimensiunea Hyunmoo-5 - despre care experții spun că poate transporta o ogivă de opt tone - Coreea de Sud ar putea realiza „țintirea buncărelor subterane unde Kim Jong Un este probabil să se ascundă”, a adăugat el.

Mii de oameni au participat la parada militară, care se desfășoară pentru al doilea an consecutiv în piața centrală Gwanghwamun din Seul. Parada a implicat 3.000 de persoane și 80 de echipamente.

Ultima dată când Seulul a organizat parade militare pe străzi a fost cu ocazia Zilei Forțelor Armate din 1984, sub conducerea lui Chun Doo-hwan.