Dezbaterea Walz-Vance, mai civilizată decât cea prezidențială

Dezbaterea Walz-Vance, mai civilizată decât cea prezidențială dezbatere cbs / sursa foto: captura video

Guvernatorul Minnesota, Tim Walz, și senatorul de Ohio, JD Vance, au participat la prima și singura dezbatere a celor doi candidați pentru postul de vicepreședinte, marți seara, la New York, în studiourile CBS News.

Moment prost pentru Walz, din cauza scandalului Tiananmen

Dezbaterea a avut loc la doar câteva ore după ce despre Tim Walz au apărut noi acuzații în legătură cu afirmațiile repetate pe care le-a făcut despre locul în care se află în timpul fatidicului protest din Piața Tiananmen, când dictatura comunistă din China a înecat în sânge protestele studenților din Beijing.

Dezbaterea a fost civilizată, concentrându-se pe problemele de interes pentru alegătorii americani în campania electorale pentru alegerile prezidențiale din 2024. A fost o înfruntare mult diferită față de cele două dezbateri prezidențiale care au avut loc anul acesta, cea între fostul președinte Donald Trump și actualul locatar de la Casa Albă, Joe Biden, nevoit să iasă din cursă după o prestație lamentabilă, și cea foarte aprinsă și controversată, din cauza partizanatului de la ABC News, dintre candidatul Partidului Republican și actuala vicepreședintă Kamala Harris.

Câteva momente tensionate la dezbaterea Vance-Walz

Au fost momente totuși și momente tensionate, în care JD Vance s-a stăpânit cu greu în fața a ceea ce a calificat drept o atitudine incorectă, justificată ca fact checkind din partea celor doi moderatori CBS, și episoade în care microfoanele candidaților au fost temporar oprite. Dar, în cea mai mare parte, schimburile de replici între cei doi candidați sau între aceștia și moderatori au fost civilizate.

În plus, au existat momente în care concurenții pentru postul de vicepreședinte au fost de acord unul cu celălalt, și au punctat acest lucru explicit.

„Avem o mulțime de lucruri în comun aici”, a spus Walz, spre sfârșitul dezbaterii. Iar când Walz a vorbit despre copilul său de 17 ani care a asistat un atac armat într-un centru comunitar, Vance părea cu adevărat îngrijorat. „Îmi pare rău pentru asta și sper că își revine”, a spus Vance, adăugând: „Hristoase, ai milă, este îngrozitor”.

dezbatere cbs

dezbatere cbs / sursa foto: captura video

dezbatere walz vance

dezbatere cbs / sursa foto: captura video

Vance, „fața politicoasă” a campaniei Partidului Republican

Vance s-a folosit de această atmosferă calmă a dezbaterii pentru a-și apăra partenerul de candidatură, pe Donald Trump, și pentru a netezi unele dintre asperitățile retoricii fostului președinte.

„Mulți nu fac decât să spună că, dacă Donald Trump va deveni președinte, se vor întâmpla tot felul de lucruri groaznice”, a spus JD Vance. „Dar Trump și-a făcut datoria, care este să guverneze într-un mod bipartizan”.

În plus, dacă Vance a fost ales ca propunere de vicepreședinte pentru a pune niște „carne ideologică” pe scheletul populismului conservator al lui Trump, el a pus, marți seara,  și o față politicoasă și umilă pentru campania Republicanilor, a comentat, imediat după dezbatere, Anthony Zurcher, corespondentul BBC pentru America de Nord.

Revista presei