Pericolul tehnologiei: dependență și sevraj. Cât de mult sunt afectați copiii de smartphone-uri și calculatoare. Video

Pericolul tehnologiei: dependență și sevraj. Cât de mult sunt afectați copiii de smartphone-uri și calculatoare. Video Sursa foto: Arhiva EVZ

O nouă ediție a podcastului „Esențial”, difuzat pe canalul de Youtube „Hai România”, a adus în discuție o temă de mare interes.  Discuția moderată de Sorin Andreiana, redactor-șef Revista Capital, a avut ca principal subiect pericolul tehnologiei. Mai exact, cum sănătatea copiilor este afectată prin interacțiunea cu noile tehnologii, de la smartphone-uri la la laptop-uri și tablete inteligente. Invitatul special al acestei discuții a fost Virgiliu Gheorghe, biofizician și doctor în bioetică.

Ce este bioetica? O știință care vine cu o viziune critică cu privire la interacțiunea omului cu tehnologiile. Un exemplu de problematică abordată de bioetică este introducerea inteligenței artificiale în toate lucrurile cu care interacționăm în fiecare zi. Potrivit invitatului, acest lucru ar putea avea un impact major asupra umanității.

Impactul jocurilor pe calculator

Virgiliu Gheorghe a fost atras de bioetică, a studiat un timp îndelungat și a redactat numeroase cărți care au ca principal subiect impactul tehnologiei. Această pasiune a pornit de la o curiozitate. Expertul a luat contact în străinătate cu tineri cu probleme mari, toate fiind datorate jocurilor pe calculator.

„Fiind biofizician, eram în perioada doctoratului și atunci mi-am reorientat lucrarea pe efectele tehnologiilor asupra minții, dezvoltării, conștiinței și așa mai departe, deci pe zona aceasta de bioetică. Și gândindu-mă care vor fi efectele peste 15-20 de ani, m-am speriat. Copiii mei sau nepoții mei o să ajungă cu handicapul acesta? Este îngrozitor, trebuie să fac ceva. M-am gândit să scriu niște cărți. Am început să scriu și lucrurile au continuat într-un mod foarte firesc. A fost o nevoie cred în societate, o nevoie reală” a explicat Virgiliu Georghe.

Jocurile pe calculator pot duce în timp la infirmități mentale. Expertul a dat exemplul unui bărbat de peste 30 de ani care nu socializa, nu avea voință să muncească și își petrecea timpul doar jucându-se pe calculator. „Scade atenția, scade concentrarea, apare iritabilitate majoră. Sunt ca și consumatorii de droguri, au sevraj. Se poate vorbi despre acest lucru și se vede în mecanismele neuronale” a adăugat biofizicianul.

Copiii și impactul smartphone-ului

În actuala realitate, tehnologia are un impact puternic asupra copiilor. Aceștia își petrec majoritatea timpului pe smartphone. Chiar și întâlnirile cu prietenii, în cazul adoleșcenților, și-au pierdut caracterul social. Acestea au devenit o adunare a unor indivizi care stau cu nasul în telefoane. Un lucru extrem de grav este că acest fenomen începe să afecteze din ce în ce mai mult copiii mici, care se află în perioada de dezvoltare mentală și fizică. Iar potrivit invitatului, efectele pot fi distructive.

„Sunt dependenți și ca atare întâlnești la ei toate simptomele dependenței. Unul dintre ele este că, în lipsa sursei care creează plăcere sau care creează relaxare, apare sevrajul, nervozitate, dureri de cap, stare proastă, demotivare și stres. Sunt niște mecanisme ale stresului chiar și la copii de 6-7 ani. Creierul a devenit dependent, el a fost supraexcitat de aceste mijloace inteligente. Telefonul mobil este smartphone, în el este băgată multă inteligență artificială. El te citește pentru a-ți crește interesul și dependența. Momentul în care mergi pe calea aceasta și creierul tău nu este pregătit, nu ai discernământ, cum sunt copiii, tu te duci după urmă stimulului. Cu cât stimulul este mai mare, cu atât excitația este mai mare, cu cât excitația este mai mare, cu atât dependența va părea mai repede”  a explicat invitatul podcastului.

Virgiliu Gheorghe a explicat faptul că un efect al dependenței de tehnologie este instalarea stării de nefericire, lucru care se petrece și în cazul copiilor.

„Îi scad receptorii energici, stresul crește brusc și atunci când dispare comportamentul (n.r. telefonul), nivelul de dopamină pe care îl ai pare mult mai mic decât decât este de fapt și ești demotivat. Ajungi să te simți nefericit. Memoria asociativă spune că situația care s-a produs este bună și trebuie căutată ca să poți fugii de stres. Toți dependenții știu că o mare parte a acestui comportament se datorează de la un moment dat stresului, nu atracției” a spus acesta.

Efecte ireversibile

Având în vedere toate aceste probleme ce pot apărea la nivelul unui copil, vin întrebări firești. Cum putem opri acest fenomen? Ei bine, totul depinde de stimuli și de durata comportamentului. Cu cât tehnologia este folosită din ce în ce mai mult, apare dependența, lucru care este mai puțin reversibil. În cazul minorilor, la maturitate, efectele pot fi grave.

„Dacă nu se opresc la timp, rămân ireversibil cu modificări, cu mutații, cu atrofii corticale. În cazul lor, nu este decât problema distrugerilor care vin la pachet cu acest comportament. Acest tip de activitate îi lipsește de ferestre de oportunitate, de acele experiențe care îi ajuta să-și dezvolte creierul. Creierul nostru este ca un mușchi. Dacă îl exerciți, se dezvoltă. Adică, să ai parte de experiențele naturale, relația cu natura, relația cu oamenii, să experimentezi lucruri. Fiecare vârstă vine cu experiențele ei.  Sunt trei perioade mari de dezvoltare a creierului:1-6 ani, 6-12 ani, 12-21 de ani. Fiecare vârstă are momentele sale importante. Ce n-ai făcut la vârstă respectivă s-ar putea să nu mai poți dobândi” a explicat expertul.

Ne puteți urmări și pe Google News