De ce a murit, de fapt, Regina Elisabeta a II-a. Boala ținută la secret de Familia Regală
- Bianca Ion
- 30 septembrie 2024, 20:25
Regina Elisabeta a II-a a fost o figură emblematică pentru Marea Britanie, iar moartea sa a provocat o profundă tristețe în rândul britanicilor. Recent, un politician important a dezvăluit, pentru prima dată, informații despre cauza reală a decesului său.
De ce a murit, de fapt, Regina Elisabeta a II-a
Fostul premier Boris Johnson a devenit primul politician britanic de rang înalt care a vorbit despre cauza decesului Reginei Elisabeta a II-a, menționând în viitoarea sa carte de memorii că monarhul a suferit de o formă de cancer osos în ultimii săi ani de viață.
În cartea intitulată „Unleashed”, Johnson afirmă că a aflat despre boala Reginei cu mai mult de un an înainte ca el să demisioneze din funcția de prim-ministru, în septembrie 2022, cu doar două zile înainte de moartea ei.
Aceasta este prima dată când se face o astfel de declarație publică cu privire la o posibilă cauză a decesului Reginei Elisabeta a II-a, în condițiile în care, pe certificatul ei de deces, figura oficial „bătrânețea” ca fiind cauza morții. Afirmațiile lui Boris Johnson ar putea declanșa dezbateri cu privire la transparența informațiilor legate de starea de sănătate a monarhilor britanici.
Detaliile despre sănătatea Reginei au fost păstrate cu multă discreție pe tot parcursul domniei sale, ceea ce face ca această dezvăluire din cartea fostului prim-ministru să fie una deosebit de importantă și să atragă atenția asupra felului în care sunt gestionate astfel de informații la cel mai înalt nivel.
Dezvăluirea este extrem de neobișnuită în viața publică britanică
Regina Elisabeta a II-a și-a menținut sănătatea un subiect extrem de discret pe parcursul domniei sale, iar întâlnirile cu prim-miniștrii britanici au fost întotdeauna considerate confidențiale. În memoriile sale, Boris Johnson a povestit despre ultima sa întâlnire cu monarhul, menționând că aceasta părea „palidă” și avea „vânătăi negre pe mâini și la încheieturi”, probabil din cauza tratamentelor medicale. Cu toate acestea, a remarcat că starea de spirit a Reginei rămăsese „neafectată de boală”, afișând în continuare acel „mare zâmbet” care ridica moralul celor din jur.
Deși sănătatea ei fizică era vizibil afectată, Regina Elisabeta a II-a a continuat să își îndeplinească cu devotament datoriile regale, inclusiv transferul de putere de la Boris Johnson la succesoarea sa, Liz Truss. Johnson a afirmat că Regina era conștientă de faptul că sfârșitul ei era aproape, dar era hotărâtă să își ducă la bun sfârșit ultimele responsabilități față de țară, un exemplu remarcabil de angajament regal.
Johnson a adăugat, de asemenea, că Regina uneori îi dezvăluia informații importante înainte ca el să le afle din surse oficiale, subliniind una dintre aceste ocazii când i-a povestit despre un incident implicând un avion al Royal Air Force. A fost „dublu jenant” pentru Johnson să primească detaliile acestei întâmplări direct de la monarh, în loc să fie informat de propriile sale canale guvernamentale.
Oficial, Regina Elisabeta a II-a a murit din cauza bătrâneții
National Records of Scotland a publicat, în toamna lui 2022, certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a, confirmând că aceasta a murit din cauza bătrâneții. Conform documentului, suverana a decedat pe 8 septembrie 2022, la ora 15:10, la Castelul Balmoral din Scoția. Certificatul a fost semnat de fiica sa, Prințesa Anne, și moartea a fost înregistrată pe 16 septembrie de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.
Documentul detaliază, de asemenea, informații despre părinții reginei, Regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon. În aceeași zi, Palatul Buckingham a anunțat public că Regina a decedat în mod pașnic, înconjurată de familie. Comunicatul oficial a fost făcut la ora 18:30, deși mai devreme, în jurul prânzului, Palatul informase deja că starea de sănătate a monarhului se deteriorase, medicii fiind îngrijorați.
Cu doar două zile înainte de moarte, Regina Elisabeta a îndeplinit ultima sa îndatorire oficială, numind-o pe Liz Truss în funcția de prim-ministru. La acea vreme, se știa că regina suferea de probleme episodice de mobilitate, care o împiedicau să participe la majoritatea angajamentelor publice. De-a lungul celor 70 de ani pe tronul Marii Britanii, regina și-a păstrat însă angajamentul de a servi țara până la final.