Nouă lucruri care nu ar trebui băgate niciodată în mașina de spălat. O distrug
- Maria Dima
- 29 septembrie 2024, 14:18
Chiar dacă eticheta unui articol recomandă spălarea la mașină, există situații în care ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a face acest lucru. Cu toții am trecut prin acel moment în care scoatem din mașina de spălat bluza, rochia sau pătura preferată și constatăm că s-au micșorat, rupt sau decolorat. Ca să nu mai spunem că există anumite articole - cum ar fi păturile grele sau monedele de schimb - care pot deteriora mașina de spălat.
Carolyn Forté, director executiv al Good Housekeeping Institute Cleaning Lab, Marea Britanie, vine cu cele mai utile sfaturi privind hainele și lenjeria de pat care nu ar trebui spălate niciodată la mașină, nici măcar la un ciclu delicat.
Nu băgați în mașina de spălat articole extrem de murdare
Lucrurile precum prosoapele nisipoase, păturile acoperite cu păr de animale și hainele murdare de noroi nu trebuie aruncate direct în mașina de spălat. Nu numai că o cantitate mare de nisip, murdărie sau păr de animale de companie poate deteriora mașina de spălat, dar hainele dvs. nu vor fi curate. Scuturați prosoapele, hainele și lenjeria foarte murdare afară sau deasupra coșului de gunoi înainte de a le spăla la mașină. De asemenea, puteți folosi o rolă de scame pentru a îndepărta părul de pe haine.
Perne din spumă solidă
Pernele din spumă solidă cu memorie oferă un suport excelent pentru gât, dar nu ar trebui niciodată spălate la mașină. Agitația mașinii și centrifugarea de mare viteză pot deteriora spuma. „Probabil că nici nu ar trebui spălate manual, deoarece spuma se poate rupe din cauza greutății apei", spune Forté. În schimb, investiți într-o față de pernă lavabilă la mașină!
Pături grele sau foarte grele
Unele pături mari și grele pot pretinde că pot fi spălate la mașină, dar este important să luați în considerare dimensiunea și capacitatea mașinii dvs. de spălat. În timp ce mașinile de spălat de dimensiuni foarte mari pot gestiona adesea încărcături mixte de 22 până la 24 de kilograme, un singur articol de 20 de kilograme poate pune la grea încercare mașina dumneavoastră. Este recomandat să nu spălați o pătură cu greutatea mai mare de 15 kilograme, chiar dacă mașina dvs. de spălat poate face față, de obicei, unor încărcături de 20 de kilograme.
Articole etichetate doar pentru curățare uscată
Verificați întotdeauna eticheta de întreținere înainte de a spăla hainele la mașină. Dacă pe etichetă scrie "doar curățare uscată", riscați să deteriorați, să micșorați sau să decolorați hainele. Țesăturile delicate (cum ar fi mătasea, cașmirul și pielea), articolele împodobite și ținutele formale, cum ar fi costumele și rochiile, tind să fie curățate numai la uscat. Anumite pături și perne nu ar trebui spălate nici la mașină.
Haine de epocă și delicate, interzise în mașina de spălat
Hainele de epocă sau hainele moderne confecționate din țesături delicate (din nou: mătase, cașmir, piele de căprioară și dantelă) nu trebuie spălate la mașină. În schimb, aceste articole trebuie spălate manual cu detergent blând în apă rece sau duse la o curățătorie chimică. Se recomandă curățarea la uscat a fustelor plisate, a hainelor din piele și a oricăror articole de îmbrăcăminte cu ornamente precum bijuterii, paiete, petice de piele sau ornamente detaliate.
Articole cu un fermoar desfăcut
Fie că spălați blugi din denim, jachete sau lenjerie de pat, asigurați-vă întotdeauna că fermoarele sunt complet închise. Dinții unui fermoar deschis se pot bloca ușor pe țesături și vă pot rupe hainele. De asemenea, asigurați-vă că închideți pungile de rufe din plasă înainte de a le arunca în mașina de spălat.
Tot ce rămâne în buzunare
În timp ce încărcați mașina de spălat, verificați întotdeauna buzunarele pentru obiecte rătăcite - cum ar fi monede, chei, șervețele, chitanțe vechi sau balsam de buze. Nu numai că lucruri precum balsamurile de buze, chitanțele de hârtie și șervețelele se pot împrăștia pe haine, dar și obiectele metalice (cum ar fi monedele și cheile) pot deteriora mașina de spălat.
Haine din piele
După cum am menționat anterior, anumite țesături - cum ar fi pielea - ar trebui să stea departe de mașina de spălat. Atunci când este expusă la un ciclu de spălare sau la căldură ridicată, pielea se poate crăpa, încreți sau micșora. Spălați manual jachetele, pantalonii sau accesoriile din piele sau pur și simplu curățați-le la nevoie.
Haine foarte colorate
Se știe că anumite vopsele, în special cele roșii și portocalii, își pierd culoarea în timpul spălării - în special atunci când articolul este nou. Acest lucru poate face ca o întreagă încărcătură să se păteze. Cel mai bine este să spălați separat articolul.