Conflict diplomatic între Rusia și România. Un jurnalist, în centrul atenției

Conflict diplomatic între Rusia și România. Un jurnalist, în centrul atenției Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un conflict diplomatic de amploare a izbucnit între România și Rusia, după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis anchete penale împotriva a trei jurnaliști, inclusiv un român, acuzați că ar fi trecut ilegal frontiera rusă dinspre Ucraina pentru a realiza reportaje în regiunea ocupată Kursk. Agențiile de presă ruse, citate de AFP, au transmis vineri informația, subliniind tensiunile generate de acest incident.

Acuzațiile aduse de Rusia

Cei doi jurnaliști americani, Kathryn Diss și Fletcher Yeung, sunt angajați ai canalului australian ABC, în timp ce jurnalistul român Mircea Barbu activează pentru HotNews.ro, conform informațiilor furnizate de agențiile de presă ruse. Autoritățile ruse, prin intermediul FSB, îi acuză că au trecut ilegal frontiera în regiunea Kursk, un teritoriu aflat sub controlul Rusiei, pentru a realiza reportaje, fapt care a declanșat anchete penale împotriva lor.

Regiunea Kursk a devenit recent o zonă de tensiuni crescute, după ce armata ucraineană a lansat, pe 6 august, o ofensivă surprinzătoare în această zonă de frontieră, fiind prima incursiune străină pe teritoriul rus de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

foto: Twitter

Forţele ruse au declanşat de atunci o contraofensivă şi susţin că au recucerit teren.

Ucraina continuă să susțină că menține controlul asupra a aproximativ 100 de localități și unei suprafețe de 1.000 de kilometri pătrați, în ciuda ocupării parțiale a teritoriului său. Numeroase media internaționale au realizat reportaje din zonele controlate de forțele ucrainene, atrăgând atenția asupra situației din regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

FSB a anunțat că, începând cu 17 august, au fost deschise anchete împotriva a 12 jurnaliști străini pentru presupuse treceri ilegale ale frontierei ruse, potrivit agenției RIA Novosti. Printre jurnaliștii vizați se numără cei de la CNN, RAI și Deutsche Welle. Deși aceștia nu se află pe teritoriul Rusiei, riscă pedepse de până la cinci ani de închisoare dacă ar fi judecați în baza Codului Penal rus.

Nu este primul conflict diplomatic dintre Rusia și România din acest an

Pe 3 iulie, Ambasadorul României la Moscova, C. Istrate, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, unde i s-a transmis o notă oficială prin care un angajat al Ambasadei României era declarat „persona non grata”. Această măsură a fost luată ca reacție la o decizie anterioară a României, care a expulzat un diplomat rus de la București.

Autoritățile române au decis, la sfârșitul lunii mai, să declare persona non grata un diplomat al Ambasadei Federației Ruse, invocând activități care contravin Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice. Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că expulzarea a fost motivată de acțiuni neconforme din partea diplomatului rus.

Această decizie a fost luată în contextul arestării preventive a unui cetățean român, acuzat de trădare în favoarea Rusiei. Potrivit DIICOT, individul a fost implicat în supravegherea unor obiective militare românești și NATO în Tulcea și a furnizat Ambasadei Rusiei informații sensibile, inclusiv fotografii cu tehnică militară.

Revista presei