Diplomat român, declarat persona non grata de Rusia

Diplomat român, declarat persona non grata de Rusia Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, a fost chemat miercuri la Ministerul de Externe al Rusiei, unde i s-a înmânat o notificare privind declararea unui membru al Ambasadei României drept persona non grata.

Diplomat român, declarat persoana non grata de ruși. Vestea confirmată de Ministerul afacerilor externe

„Această măsură este un răspuns la decizia anterioară nemotivată a părţii române de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti", scrie Ministerul Afacerilor Externe rus pe site-ul său.

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă că astăzi, 3 iulie 2024, Federația Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova. Această decizie a părții ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autoritățile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București.

Reamintim că decizia autorităților române a avut în vedere desfășurarea de către diplomatul rus respectiv de activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”, transmite MAE într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

România a luat aceeași decizie în luna mai

Pe 24 mai, Ministerul Afacerilor Externe din București a anunțat că autoritățile române au decis să declare persona non grata un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, din cauza unor activități care încalcă prevederile Convenției de la Viena din 1961 referitoare la relațiile diplomatice.

„Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federaţiei Ruse la Bucureşti", a precizat MAE la momentul respectiv.

Ce înseamnă „persona non grata” și cine poate fi vizat de o astfel de măsură

Expresia provine din limba latină și înseamnă literal „persoană nedorită”. În context diplomatic, termenul face referire la o persoană căreia i se interzice intrarea sau șederea într-o anumită țară, la decizia acesteia. Termenul a căpătat un sens diplomatic în cadrul Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice. Potrivit articolului 9 din acest tratat, un stat poate declara „persona non grata” orice membru al corpului diplomatic „în orice moment, fără a fi obligat să își justifice decizia”.

Diplomații străini beneficiază de imunitate diplomatică, iar expulzarea lor este cea mai severă măsură pe care o țară o poate lua împotriva lor. Termenul se poate aplica și preventiv, în cazul persoanelor care încă nu au intrat pe teritoriul unei țări. D

eoarece statele care declară pe cineva „persona non grata” nu sunt obligate să motiveze această decizie, desemnările au fost realizate pentru diverse motive. În esență, termenul a fost folosit simbolic pentru a exprima nemulțumirea unei țări față de acțiunile altei țări sau organizații. Totodată, a fost utilizat și pentru a expulza diplomați suspectați de spionaj. Este important de menționat că această măsură nu se aplică exclusiv diplomaților.

 

Revista presei