Planurile diabolice ale lui Ceaușescu contra ziariștilor. Spionii americani l-au dat în fapt

Planurile diabolice ale lui Ceaușescu contra ziariștilor. Spionii americani l-au dat în fapt Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cu scopul de a elimina propaganda sovietică, americanii au folosit un buget impresionant. Astfel, aceștia au apelat la un plan  propagandă culturală, care a fost aplicat în Europa Occidentală. La cârmă a fost CIA, iar Michael Josselson a fost reprezentantul instituției. În intervalul 1950-1967, acesta a coordonat  Congresul pentru Libertatea Culturii între anii 1950-1967. În prim plan era adus modul de viață american, în detrimentul marxismul și al comunismului, care era admirat de numeroși cetățeni.

Congresul pentru Libertatea Culturii exista în 35 de țări, unde erau organizate diverse evenimente. La acestea luau parte muzicienii, scriitorii și artiștii.

Ceaușescu, în războiul cu Radio Europa Liberă

În anul 1949, SUA a pus bazele Comitetului Național pentru o Europă Liberă.

„În aceste cadre, în primăvara lui 1949, guvernul SUA a iniţiat organismul numit Comitetul Național pentru o Europă Liberă. Radio Free Europe (REL) din subordinea sa, cu sediul la München,  şi-a asumat sarcina persuadării, pe unde scurte, a ţărilor europene cu regim comunist.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în 1972 fondurile acestei instituții de presă erau alocate prin CIA care stabilea  linia generală a emisiunilor, prioritățile și «corecţiile» cotidianului. După această dată, controlul asupra bugetului a fost preluat de Congresul Statelor Unite. Ceea ce nu înseamnă că implicarea serviciilor speciale s-a anulat sau că a fost redusă.

Fără să insistăm asupra istoriei REL, vom menţiona că prima ţară care a încetat bruiajul emisiunilor destinate cetăţenilor săi a fost România (1964). Uniunea Sovietică şi ceilalţi membri ai Tratatului de la Varşovia au renunţat la bruiaj abia din toamna lui 1988. Ceea ce nu înseamnă însă că secţia de limbă română a beneficiat de toleranţa conducerii de la Bucureşti, de notorietate fiind agresiunile împotriva unor redactori ai postului.

Scrisorile erau interzise 

Altă decizie de impact asupra relaţiei emiţător-receptor a fost interzicerea adresării cetăţenilor români postului, prin scrisori sau prin acceptarea de interviuri. Decizia a fost luată de Ceauşescu încă din 1967. Ultimul an de regim comunist a fost pentru secţia de limbă română a postului de la München o perioadă febrilă, în deplin contrast cu persistența cenușiului vieții ascultătorilor”, se arată pe revistapolis.ro.

Nicolae Ceauşescu, nemulțumit se mesajele critice de la Radio Europa Liberă

În programele de la Radio Europa Liberă, fostul șef de stat era deseori criticat. În lupta cu un astfel de curent, dictatorul ar fi recurs la un plan diabolic, arată un raport prezentat de Agenția Centrală de Informații (CIA) la 21 septembrie 1978.

Acesta a devenit public după recenta vizită în SUA a dictatorului, care a avut între 11 şi 17 aprilie 1978. Fostul dictator a zburat peste Ocean la invitația președintelui Jimmy Carter.

Ce spun americanii

„1. Președintele român Ceaușescu, la întoarcerea din călătoria sa în Statele Unite la 18 aprilie 1978, în timpul căruia Radio Free Europe (RFE) l-a înfuriat cu acoperirea care a inclus transmiterea în direct a redării unui imn românesc învechit și a unei conferințe de presă în timpul căreia Ceaușescu a fost obligat să se ocupe de fapte care fuseseră ținute ascunse poporului român, a ordonat Direcției Generale de Informații Externe (DGIE) să întocmească un studiu al ocaziilor în care RFE a prezentat Guvernul României și în special Ceaușescu într-o lumină nefavorabilă.

Studiul urma să se ocupe și de metodele utilizate de RFE pentru colectarea informațiilor (deoarece datele RFE erau deseori foarte oportune și exacte) și de rolul jucat în acest proces de ambasadele americane și vest-germane. 

Studiul va servi ca bază pentru depunerea unui protest cu privire la Statele Unite, la un moment dat în viitor. Ceaușescu a cerut în același timp puncte de discuție care ar putea fi folosite cu cancelarul vest-german Helmut Schmidt, președintele Walter Scheel și președintele Partidului Social Democrat Willy Brandt, cerând ca RFE să fie obligată să părăsească teritoriul Germaniei de Vest”, se arată în raport.

Monica Lovinescu, pe lista neagră a dictatorului

Pe lista celor care îl deranjau pe Ceaușescu se afla și Monica Lovinescu. Conform celor de la CIA, „a existat o nevoie specială de a pune capăt emisiunilor comentatorilor RFE Monica Lovinescu și Virgiliu Ierunca.

Monica Lovinescu. Ceaușescu

Sursa foto: Wikipedia

(…)Importanța pe care Ceaușescu și guvernul român o acordă RFE se reflectă în faptul că AGERPRES pregătește un buletin zilnic privind conținutul RFE; Ceaușescu primește unul dintre cele douăsprezece exemplare ale buletinului”, se mai arată în raport.

Pentru a a-și atinge scopul, fostul șef de stat a recurs la două planuri. Inițial, acesta a organizat o „o masă rotundă între angajații RFE și intelectualii români loiali (adică direcționați de DGIE) în speranța că RFE va începe să privească cu mai multă simpatie activitățile românești.”

Lupta fostului dictator a inclus și acțiuni violente. Una dintre acestea a vizat-o pe comentatoarea Monica Lovinescu, care l-a criticat în nenumărate rânduri. Acesta ar fi ordonat ca aceasta să die rănită.  Scenele teribile ar fi avut loc chiar în apartamentul ei.

 

Revista presei