Un miliard de dolari pentru dotarea Armatei Române. Lista de cumpărături

Un miliard de dolari pentru dotarea Armatei Române. Lista de cumpărături România achiziționează F-35 din SUA Sursa Foto - Dreamstime

Armata Română se va dota cu armament și echipament militar în valoare de aproape un miliard de dolari. Finanțarea va fi asigurată printr-un împrumut din Fondul pentru Finanţare Militară al Statelor Unite.

Premierul Marcel Ciolacu a asistat la semnarea acordului pentru împrumutul acordat din Fondul pentru Finanţare Militară al Statelor Unite. Cu acest prilej a precizat că finanțarea de 920 de milioane de dolari reprezintă un argument puternic al încrederii şi al statutului de care se bucură România.

Armata Română achiziționează echipament militar american

România va achiziționa armament și echipament militar din Statele Unite, în baza aceste finanțări de 920 de milioane de dolari. Potrivit actului normativ care stabilește cadrul achiziției, tragerile din împrumut vor fi efectuate de Ministerul Apărării Naţionale, pentru Armata Română, în limita a 700 milioane dolari. Diferența de 220 de milioane de dolari va fi folosită de Ministerul Economiei, în numele şi pentru compania Romarm.

„Vom dezvolta noi capacităţi de producţie în România, vom crea locuri de muncă pentru români şi vom redeveni relevanţi în ceea ce priveşte producţia de echipamente militare la nivel regional. În acelaşi timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA şi aliaţii noştri din NATO pentru consolidarea apărării colective”, a spus premierul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marcel Ciolacu a precizat acordul este prima etapă a unui program mai amplu ce va fi dezvoltat cu Statele Unite. El a spus că vor fi dezvoltate proiecte strategice pentru industria de apărare a României. Astfel de propuneri sunt într-o fază avansată de studiu și vor necesita o finanțare de peste 2 miliarde de dolari. Banii vor fi atrași din același mecanism de finanțare prin care va fi modernizată Armata Română.

„Vom propune şi alte proiecte strategice pentru industria e apărare a României, pe care ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să ajungem la o finanţare de peste 2 miliarde dolari prin intermediul aceluiaşi mecanism financiar”, a completat Ciolacu.

Acord semnare

Participarea premierului Marcel Ciolacu la ceremonia de semnare a Acordului privind împrumutul din Fondul pentru Finanțare Militară al Statelor Unite ale Americii, în prezența ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec Sursa foto. gov.ro

România va face parte dintr-un club select

Marcel Ciolacu a mai spus că achiziția de echipament pentru Armata Română, finanțat prin Fondul de Finanțare al SUA, România intră într-un club select. Nu foarte multe state partenere au beneficiat de asemenea finanțări.

„Mă bucur că vom folosi aceşti bani atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României, prin dotarea cu tehnică modernă a Forţelor Armate Române, cât şi pentru a dezvolta industria locală de apărare”, a completat Ciolacu.

În acest context, Marcel Ciolacu a mulțumit lui Michael Miller, directorul Agenţiei SUA de Cooperare pentru Securitate şi Apărare, și ambasadoarei Kathleen Ann Kavalec. Aceștia s-au implicat în proiectul destinat dotării și echipării cu armanent pentru Armata română.

„Îi mulţumesc domnului Michael Miller – directorul Agenţiei SUA de Cooperare pentru Securitate şi Apărare, pentru tot sprijinul de care a dat dovadă în acest proces, dar în mod special aş dori să o felicit pe doamna Ambasador Kavalec şi întreaga echipă a ambasadei SUA la Bucureşti pentru implicarea în realizarea acestui proiect”, a spus premierul.

Traian Băsescu despre Armata obligatorie

Armata romana Sursa foto: MaPN

Lista cumpărăturile pentru Armata Română

Împrumutul din Fondul pentru Finanţare Militară al Statelor Unite implică dobânzi mai reduse decât cele bancare. Pe de altă parte, fondurile nu vor fi utilizate decât pentru de echipament și tehnologie militară pentru Armata Română. MApN urmează să achiziționeze avioane F-35, în cadrul  programului de înzestrare. Există și alte proiecte de dotare derulatate împreună cu SUA. Din această finanțare vor fi achiziționate următoarele:

  • echipamente de geniu, mai precis, 218 complete de diverse tipuri, la o valoare de 17,5 miliarde de lei, prin procedură competitivă;
  • sistem contra proiectilelor reactive, proiectilelor de artilerie şi de aruncător CRAM; se doreşte achiziţia a trei sisteme pentru suma de 2,5 miliarde de lei, prin procedură competitivă;
  • centru de operaţii tactice pentru apărarea aeriană şi antirachetă SBAMD-TC; se vor cumpăra două sisteme pentru suma de 730 de milioane de lei prin procedură competitivă;
  • modernizare radare GAP filler; 19 sisteme pentru 1,8 miliarde de lei, procedură competitivă;
  • sistem de radar pasiv pentru supravegherea spaţiului aerian; 12 sisteme pentru 441 de milioane de lei, prin procedură competitivă;
  • două nave de patrulare maritimă pentru suma de 300 de milioane de euro, prin procedură competitivă;
  • sisteme C41 cu capabilităţi de integrare ISTAR, 4 PC brigadă şi 13 batalion, care ajung la o valoare de 1,5 miliarde de lei (fără TVA), prin procedură competitivă.

Împrumutul oferit României este similar celui luat de Polonia, de două miliarde de dolari, tot pentru un program militar. 

Revista presei