Industria românească de armament ia avânt. Investiții coreene într-o fabrică de blindate

Industria românească de armament ia avânt. Investiții coreene într-o fabrică de blindate Vehicul blindat Sursa foto: X

Investiții coreene în industria autohtonă de armament și echipament militar. După germanii de la Rheinmetall care au preluat Automecanica Mediaş, Hanwha Aerospace vor construi o fabrică de blindate.

 

Odată cu dezvoltarea industriei de echipament militar, România va deveni un hub regional pe piața de profil pentru echipamentele dezvoltate de Hanwha în Europa.

Investiții coreene în industria militară

Compania Hanwha Aerospace, cu sediul în Coreea de Sud, va începe construcția unei fabrici de vehicule blindate, anul viitor. Momentan, oficialii companiei nu au dezvăluit locația viitoarei fabrici de echipament militar. Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe, a declarat odată cu aeste investiții se dorește înființarea unui hub regional pentru sistemele militare ale companiei.

Hanwha Aerospace a inaugurat pe 23 august o unitate de producţie de vehicule blindate (H-ACE) în Geelong, Australia. Este prima facilitate de producție de echipament militar înființată în străinătate de coreeni. Fabrica australiană va fi similară cu cea pe care o plănuiește Hanwha Aerospace în România.

Decizia de a face astel de investiții vine în urma contractului încheiat cu Ministerul Apărării. Contractul, în valoare de un miliard de dolari prevede furnizarea către Armata Română a 54 de obuziere autopropulsate K9 şi a 36 de vehicule de aprovizionare cu muniţie K10. Pe lângă acestea vor fi livrate câteva zeci de vehicule de sprijin, pe roţi, dar și muniția aferentă.

„Conform contractului, Hanwha Aerospace este hotărâtă să construiască în România facilităţi de producţie şi mentenanţă la scară largă pentru a furniza nu numai platforme de ultimă generaţie, ci şi beneficii economice şi industriale”, a declarat Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe.

Hanwha Aerospace

Hanwha Aerospace Sursa foto: Hanwha Aerospace

Coreenii vor să aprofundeze relațiile cu România

Lucrările la viitoarea fabrică de vehicule blidate, din investiții coreene, ar urma să înceapă la începutul anului viitor. În cadrul parteneriatului cu Ministerul Apărării, Hanwha Aerospace propune dotarea armatei cu cel mai avansat IFV (Infantry fighting vehicle) din lume, Redback. Acesta este dotat cu o serie de tehnologii inovatoare, şenile din cauciuc compozit, un sistem de protecţie activă hard-kill şi un afişaj transparent montat pe cască.

„Câştigarea de către Redback a licitaţiei australiene pentru IFV este percepută ca o etapă cheie pentru evidenţierea capacităţii excelente a vehiculului blindat sud-coreean de a surclasa alte vehicule. În timpul activităţii de atenuare a riscurilor (RMA), un proces de testare şi evaluare de doi ani pentru faza 3 a LAND 400, Redback a demonstrat o letalitate, mobilitate şi protecţie blindată superioare celorlalte vehicule din competiţie”, spun reprezentanţii companiei.

Colaborarea va implica și înființarea unei facilităţi de producţie împreună cu un centru de excelenţă (CoE) MRO (Maintenance Repair Operations). Astfel, companiile românești din industria militară vor fi integrate în lanţul global de aprovizionare al Hanwha.

blindat

Redback Sursa foto: Hanwha Aerospace

Coreenii pregătesc investiții într-un hub regional

Peter Bae a arătat că în planurile de dezvoltare ale companiei coreene, România va juca un rol important. Hanwha Aerospace ezvoltă obuzierul autopropulsat K9, vehiculul de luptă pentru infanterie Redback şi sistemul de lansatoare de rachete multiple Chunmoo K239. Compania produce muniţii ghidate cu precizie şi motoare pentru platforme aeriene, spaţiale şi maritime.

„Elementele comune între K9 Tunet şi Redback sunt elementele care pot contribui semnificativ la dezvoltarea Romaniei ca un centru de producţie, MRO şi upgrade al tuturor sistemelor terestre Hanwha în Europa”, a declarat Peter Bae.

Potrivit spuselor sale, Centrul de excelenţă pentru vehicule blindate Hanwha (H-ACE) reprezintă un proiect ferm a Hanwha de extindere pe piața globală. Prin aceste investiții, Hanwha dorește să construiască echipamente militare de ultimă generație, dar și să înființeze locuri de muncă în această industrie.

România a devenit cel de-al 10-lea stat utilizator al obuzierului K9, obuzierul autopropulsat cu şenile de calibru 155 mm/52. După Norvegia şi Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10. Acest vehicul permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficienţa forţelor de artilerie.