Replica lui Adrian Câciu, după atacurile PNL privind fondurile europene: Absorția este de 99%

Replica lui Adrian Câciu, după atacurile PNL privind fondurile europene: Absorția este de 99% Adrian Câciu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

PSD reacționează dur la afirmațiile eruoparlamentarului PNL, Siegfried Mureșan, care a afirmat că guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu are ZERO absorbție efectivă din fondurile europene. Replica a venit din partea ministrul PSD al Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

Adrian Câciu a catalogat  drept "distorsionări ale realității" declarațiile lui Siegfried Mureșan. El a spus că absorția de fonduri europene a demarat cu o viteză "de 10 ori mai mare" decât în guvernările precedente.

Ministrul Fondurilor Europene susține că, în perioada 2014-2020, absorbția de fonduri europene a fost de peste 99%, echivalenul a 23,9 miliarde euro care au ajuns în România.

"Cum stăm azi? Am recuperat cei 6 miliarde euro (pe care erau să-i piardă cei de dinainte).

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru exercițiul 2021-2027:

  • - de la zero apeluri am ajuns la 368 de apeluri cu 58% din alocare deja pusa la dispoziția beneficiarilor.
  • - de la zero valoare contracte la 20 de miliarde euro contractate
  • .- de la zero plăți făcute la peste 1,4 miliarde euro deja plătite doar pe programele din Coeziune iar până la final de an, valoarea plaților va depăși 2 miliarde euro.
  • - 1,2 miliarde euro în conturile României iar până la final de an vom primi încă 1,8 miliarde. Asta înseamnă o absorbție de 10% la final de an, de la 4% in prezent si 0% in iunie 2023”, a adăugat Adrian Câciu.

"Țările vecine se descurcă mult mai bine"

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan. Sursa foto: arhiva EVZ

Într-o declarație anterioară, eruoparlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, lovise în plin guvernul lui Marcel Ciolacu. Acesta spune că țările vecine se descurcă mult mai bine la absorbția fondurilor europene. El spune că Guvernul lui Marcel Ciolacu are ZERO absorbție. Europarlamentarul dă ca exemplu alte țări, precum Polonia (absorție de 1,39 de miliarde de euro), Cehia (1,12 miliarde de euro), Grecia (880 de milioane), Bulgaria (300 de milioane de euro).

Diferența ar consta în faptul că România este singura țară dintre cele enumerare de Siegfried Mureșan care are un guvern condus de socialiști.

Revista presei