Bulgaria va pierde în 10 ani peste 400.000 de lucrători

Bulgaria va pierde în 10 ani peste 400.000 de lucrători Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Bulgaria va pierde în următorii 10 ani peste 400.000 de lucrători, potrivit celor mai recente date ale institutului de statistică al Uniunii Europene.

Costul forței de muncă din Bulgaria a crescut foarte mult: locul doi în Uniunea Europeană

Bulgaria este pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea costurilor cu forța de muncă. Acest lucru este arătat de datele Eurostat pentru al doilea trimestrul al anului 2024.

Cea mai mare creștere a costului salariilor pe oră a fost în Croația - 17,6%. Bulgaria s-a aflat pe a doua poziție în Uniunea Europeană, cu o creştere a salariilor de 15,4%. România s-a situat pe a treia poziție în acest clasament, cu o creștere a costurilor pentru forța de muncă de 15%.

Piața comună a muncii din Europa funcționează, spune economistul-șef al Institutului pentru Economia de Piață

„Statisticile arată că piața comună a muncii din Europa funcționează. Toată Europa de Est, cu excepția Sloveniei, raportează o creştere extrem de rapidă. Aceasta este de două ori mai mare decât media din Uniunea Europenă”, a comentat Lâcezar Bogdanov, economist-şef de la Institutul pentru Economia de Piaţă, pentru Nova Tv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ultimii şase ani, salariile s-au dublat în Bulgaria. Problema este din nou în baza de start scăzută, chiar și după aceste schimbări”, a adăugat Bogdanov.

muncitori

muncitori / Sursa foto: Dreamstime.com

În Bulgaria va fi deficit de angajați și în sectorul public

„Pe lângă faptul că forța de muncă se va scumpi, în următorii 10-12 ani aceasta va scădea cu peste 400.000 de oameni. Nu numai sectorul privat, ci şi cel public vor trebui să învețe să lucreze cu mai puțini oameni, folosind tehnologia.

Pentru putea plăti şi a motiva personalul, trebuie mai întâi să reformezi sistemul. Adică oameni cu studii superioare şi educație să nu completeze formulare de mână și să preia dosare la cozi, ci să facă o muncă în conformitate cu pregăirea lor", a mai spus Bogdanov, potrivit publicației bulgare 24Chasa.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei