Sportul poate aduce Republica Moldova mai aproape de Europa. Conferința Sports Diplomacy

Sportul poate aduce Republica Moldova mai aproape de Europa. Conferința Sports Diplomacy

Sportul poate aduce Republica Moldova mai aproape de Europa, consideră Alexandra Piscupescu, fostă gimnastă de performanță, antrenor și arbitru internațional, coordonatoarea diviziei de Sport Diplomacy de la Diplomacy360.

Conferința Sports Diplomacy, la Senat

Este una dintre concluziile conferinței Sports Diplomacy, desfășurată la Senatul României în marja Săptămânii Europene a Sportului, inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2015, la care România s-a raliat de câțiva ani.

Conferința s-a desfășurat într-un moment de maxim interes pentru sportul mondial - Cupa UEFA 2024 din Germania, Jocurile Olimpice de Vară din Franța și Jocurile Olimpice de Esports - și a reunit înalți reprezentanți ai instituțiilor statului (Senat, MAE, ANS, COSR, Federații Sportive), ai mediului privat, ai mass-media, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București și sportivi de excepție ai României.

„Prin sport putem aduce frații nostrii din Republica Moldova mai aproape de Europa”

Președintele Asociatiei Diplomacy 360, Valentin Preda, a salutat inițiativa organizării acestui eveniment și ideea definirii unei strategii naționale în domeniul sport diplomacy. El a declarat că astfel de demersuri trebuie făcute într-un parteneriat dintre stat și societate civilă, întrucât mediul privat poate să potențeze astfel de proiecte.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Diplomația nu mai constă în discuții formale între guverne. Astăzi sportul are un rol esențial în consolidarea relațiilor internaționale”, a spus Valentin Preda, la conferința Sports Diplomacy.

Divizia de Sport Diplomacy a asociației Diplomacy360, coordonată de Alexandra Piscupescu, fostă gimnastă de performanță, antrenor și arbitru internațional, derulează mai multe proiecte în acest domeniu și a avut o serie de inițiative, inclusiv în parteneriat cu MAE, ANS, COSR si mediul diplomatic străin, pentru că țările europene - și nu numai - sunt foarte interesate de a dezvolta acest concept.

Republica Moldova, mai aproape de UE prin sport

„Un exemplu de diplomație sportivă și un proiect concret ce va fi derulat în perioada imediat următoare va fi dedicat Republicii Moldova, pentru că prin sport putem aduce Republica Moldova mai aproape de Europa, chiar în Europa”, a declarat Alexandra Piscupescu.

Ea a adăugat că „sportul poate juca un rol important în susținerea aspirațiilor Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană prin promovarea valorilor europene, facilitarea dialogului internațional și crearea unei imagini pozitive a țării”.

Republica Moldova este deja în Europa prin sport

Reamintim că, la Jocurile Olimpice de la Paris, sportivii moldoveni au avut cele mai bune rezultate din istoria participării Republicii Moldova la Olimpiade. Atleții de peste Prut au adus acasă 4 medalii, dintre care una de argint și trei de bronz.

De asemenea, cel puțin nouă sportivi originari din Republica Moldova au reprezentat diverse țări europene la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. Cei mai mulți au reprezentat România - doi la polo și doi la canoe sprint, dar au fost și sportivi originari din Republica Moldova care au concurat pentru Italia, Austria, Spania și Grecia.

Astfel, performanțele obținute de sportivii moldoveni pe scena internațională pot să atragă atenția asupra Republicii Moldova și pot să creeze țării o imagine pozitivă.

Revista presei