Alertă pe Transfăgărășan. Adolescent rănit de urs

Alertă pe Transfăgărășan. Adolescent rănit de urs Turiștii interacționează cu urșii Sursa foto: captură video

Alertă pe Transfăgărășan. Un urs a atacat și rănit un adolescent în vârstă de 14 ani, în comuna Arefu. În zonă a fost emis un mesaj RO-Alert. Un echipaj SMURD intervine pentru a acorda primul ajutor băiatului.

Ursul a atacat un adolescent care se afla cu părinții în zonă. Adolescentul rănit a fost urcat într-o mașină și transportat pe spre o unitate medicală. Pe drum autoturismul a întâlnit echipajul de ambulanță chema la intervenție care l-a preluat și i-a acordat primele îngrijiri.

Alertă de urs în județul Argeș

Un adolescent în vârstă de 14 ani a fost atacat de un urs în localitatea Arefu, în județul Argeș, pe Transfăgărășan. Autoritățile au intervenit, pentru a prelua băiatul rănit și pentru a avertiza populația. În zonă au fost trimise echipaje de poliție și de jandarmi montani.

„Sesizare de persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 14 ani, atacată de urs în comuna Arefu, pe Transfăgărăşan. În zonă a fost emis mesaj RO-Alert pentru avertizarea populaţiei şi se deplasează pompierii şi un echipaj de jandarmi montani”, a transmis, marţi, ISU Argeş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Băiatul este conștient și prezintă o rană la mâna stângă, a mai transmis ISU Argeș. A fost preluat de către echipajul SAJ și transportat la spital.

„Minorul a fost adus cu un autoturism până la un punct de unde a fost preluat de către paramedicii SMURD. Victima este conştientă şi prezintă o plagă la membrul superior stâng”, a mai transmis ISU Argeș.

Ambulanță vandalizată

Ambulanța. Sursă foto: Facebook

Turiștii ignoră avertismentele autorităților

Astfel de incidente au loc destul de des pe Transfăgărășan, ceea ce plasează autoritățile din zonă în alertă permanentă. Responsabili pentru atacurile urșilor sunt, într-o mare măsură și turiștii. Aceștia opresc pe marginea șoselelor și hrănesc animalele, fără să ține cont că sunt în pericol. În aceste condiții au loc incidente care, în unele cazuri se soldează cu răniți.

În urmă cu câteva zile, un bărbat era să dea peste cap o operațiune de capturare a unei ursoaice cu un pui. Individul a coborât dintr-o mașină, cu un bebeluș în brațe și s-a apropiat de cușca în care pădurarii au ademenit ursoaica. Ușa nu era închisă deoarece pădurarii așteptau ca și puiu să se alăture mamei.

Individul a ignorat mesajul de alertă pe care l-a primit de la pădurari și a dorit să facă poze cu animalul. A devenit agresiv când aceștia au intervenit și l-au împiedicat să se apropie prea mult de cușcă. El a fost amendat de jandarmii care asigurau zona, după care s-a ales și cu un dosar penal.

Alertă de urs pe Transfăgărășan

Pentru a evita alte asemenea incidente, autoritățile încearcă să ia măsuri pentru relocarea urșilor de pe Transfăgărășan. Deși primesc mesaje de alertă, periodic, turiștii aflați în trafic continuă să hrănească animalele. Obișnuiți să primească hrană de la șoferi, urșii se apropie tot mai mult de drum.

Acest lucru prezintă riscuri atât pentru vizitatori, cât și pentru animale. Urșii, atrași de hrană și de interacțiunile constante cu oamenii, pun în pericol siguranța celor care vin să îi fotografieze și să îi hrănească.

Pentru a evita alte incidente, ministrul Mediului, Mircea Fechet a propus chiar instalarea unui sistem de supraveghere cu camere video de-a lungul traseului. Astfel, turiștii care încalcă reglementările și vor continua să interacționeze cu animalele vor fi identificați amendați.

Revista presei