Valoarea primei divizii a fotbalului francez. Cluburi legendare și mari campioni

Valoarea primei divizii a fotbalului francez. Cluburi legendare și mari campioni Emblema Ligue 1. Sursă foto: Wikipedia

Ligue 1 este prima divizie a campionatului de fotbal din Franța și una dintre cele mai importante ligi de fotbal din Europa. Campionatul a fost redenumit în 2002 și a continuat să fie un pilon esențial al fotbalului mondial.

Astfel, Ligue 1 este un campionat de fotbal de prim rang, care combină istoria bogată cu o influență internațională semnificativă.

Valoarea campionatului Ligue 1

Ligue 1, prima divizie a campionatului de fotbal din Franța, este una dintre cele mai prestigioase și valoroase ligi de fotbal din Europa și din lume. Acesta este un campionat valoros nu doar pentru performanțele sale sportive, ci și pentru impactul economic și comercial pe care îl are.

Astfel, în prezent Ligue 1 are o valoare estimată undeva la 3,47 miliarde de euro. Această sumă reprezintă valoarea tuturor echipelor. Astfel, PSG este unul dintre cele mai valoroase cluburi, cotat la aproximativ 873 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apariția primei ligi franceze

Ligue 1 este denumirea primei divizii din campionatul francez de fotbal din 2002, înainte de aceasta fiind numită Divizia 1. Liga în forma sa originală a fost inaugurată pentru prima dată în 1932, la doi ani după ce profesionismul în fotbalul francez a devenit legal.

Trofee League 1. Sursă foto: Wikipedia

Trofee League 1. Sursă foto: Wikipedia

Fotbalul a devenit popular destul de târziu pe cealaltă parte a Canalului Mânecii. De altfel, pentru francezi, ciclismul era sportul principal. Cu toate acestea, în anii 1890, fotbalul a început să înflorească la Paris și s-a răspândit curând și în alte regiuni.

Prima competiție națională (la care a participat doar echipa pariziană) a fost organizată în 1894. Totuși, acest lucru s-a întâmplat cu câteva decenii înainte de introducerea fotbalului profesionist în țară.

Primul sezon al ligii profesioniste a avut loc în 1932 și a inclus 20 de echipe, același număr de echipe care sunt incluse și astăzi în Ligue 1. Câștigătorul primește din 2007 trofeul „Hexagoal” proiectat de Pablo Reinoso. Acesta a înlocuit vechiul trofeu, numit „le Trophee de Ligue 1”, conceput de Andree Putman.

Structura Ligue 1

Cele 20 de cluburi participante se înfruntă în meciuri pe teren propriu și în deplasare. Astfel, fiecare club joacă 38 de meciuri pe parcursul unui sezon. Începând cu sezonul 1994-1995, se oferă trei puncte pentru o victorie, iar pentru o remiză, se oferă un singur punct.

În ceea ce privește echipa care a câștigat cele mai multe puncte pe parcursul unui sezon, aceasta a fost Paris Saint-Germain în sezonul 2015-2016 acumulând 96 de puncte.

Emblemă PSG. Sursă foto: Wikipedia

Emblemă PSG. Sursă foto: Wikipedia

În sezonul 1992-1993 nu a fost acordat niciun titlu. Marseilles și-a văzut titlul retras din cauza unui scandal de mită. Dacă se include epoca amatorilor (1893-1929), Marseille ar mai avea un titlu în plus.

În sezonul 2019-2020, sezonul a fost întrerupt din cauza pandemiei virusului Covid-19. PSG a obținut titlul cu 12 puncte în fața vicecampioanei Olympique de Marseille. Ultima oară când AS Saint-Étienne a câștigat a fost în 1981.

Cluburi legendare din Ligue 1

De când prima divizie franceză și-a schimbat numele în Ligue 1, Olympique Lyonnais a adunat cele mai multe titluri. În epoca amatorilor, Standard Athletic Club (desfințat în 1937) și Racing Club de Roubaix (desfințat în 1964) au fost cele mai de succes cluburi. Standard Athletic Club a câștigat primele două campionate, precum și alte trei titluri în următoarele șase sezoane.

Marseille a fost întotdeauna o echipă de nivel înalt și a câștigat Ligue 1 de 4 ori în total, iar în sezonul 1958-1959 a fost promovată pentru a juca în prima ligă franceză.

Saint-Etienne este cel mai titrat club din țară, cu zece titluri de campion, în timp ce Olympique Lyon este clubul care a câștigat cele mai multe titluri consecutive (șapte între 2002 și 2008). Olympique Marseille este cel mai titrat club din Ligue 1 franceză, alături de Saint-Etienne, cu peste zece titluri.

Meci Ligue 1 Bordeaux vs Lyon. Sursă foto: Wikimedia

Meci Ligue 1 Bordeaux vs Lyon. Sursă foto: Wikimedia

Olympique Marseille a câștigat primul său titlu în afara fotbalului profesionist în 1928-1929 și a trebuit să aștepte peste opt ani pentru a reînvia Ligue 1 franceză. Marseille a câștigat prima Cupă Europeană din istorie doi ani mai târziu. Atunci echipa a cucerit UEFA Europa League după ce a învins clubul italian Milan cu 1-0.

Dominația clubului PSG în Ligue 1

De la crearea Cupei Europei (în prezent UEFA Champions League) în 1955, un singur club francez a câștigat turneul, Marseille în 1992-1993. Premier League franceză a fost cunoscută anterior ca Divizia 1.

Datorită faptului că Ligue 1 nu este afiliată ligilor regionale, LFP și Federația Franceză de Fotbal nu recunosc campionatele câștigate de cluburile membre. Prin urmare, conform acestor două organizații, anii 1939-1945 nu există.

Prima ligă franceză a continuat să se detașeze de celelalte patru campionate mondiale ca fiind una dintre cele mai bune cu Paris Saint-Germain, Olympique Lyon, Olympique Marseille și Monaco.

Dominația lui Paris Saint-Germain a determinat fanii fotbalului să judece Ligue 1 franceză ca un spectacol personal în care Paris Saint-Germain își poate permite luxul de a ridica toate trofeele disponibile în Franța. Paris Saint-Germain a dominat Ligue 1 de la achiziția sa de către Qatar Investment Authority în 2011.

După ce a câștigat 7 titluri în ultimele opt sezoane, Paris Saint-Germain a devenit motorul fotbalului național francez și al Ligii Campionilor UEFA. Cu 71 de sezoane în Ligue 1, Olympique de Marseille deține recordul pentru cele mai multe sezoane în elită. De asemenea, Paris Saint-Germain deține recordul pentru longevitatea în campionat. Clubul a participat la 47 de sezoane consecutive (din 1974 până în prezent).

Revista presei