Stațiune din România, asemănată cu Roma. Tradițiile străvechi au fost păstrate cu grijă în zonă

Stațiune din România, asemănată cu Roma. Tradițiile străvechi au fost păstrate cu grijă în zonă Maramureș. Sursa foto: Michael Michelovski/ Pixabay

Maramureș. O stațiune din Maramureș se distinge prin peisaje spectaculoase și prin păstrarea tradițiilor străvechi. Aceasta are o istorie documentată încă din 1361, într-un act emis de regele Ludovic cel Mare.

Stațiunea Budești, cunoscută sub numele de „mica Romă”, se află la poalele munților Gutâi și este situată într-o zonă înconjurată de șapte coline. Această caracteristică geografică i-a adus asemănarea cu capitala Italiei.

Budești, o stațiune plină de tradiții străvechi

„În luna mai a anului 1899, vicarul Tit Bud a fost cel carea abotezat Budeştiul ca fiind «mica Romă a Maramureşului»”, a declarat rofesoara pensionară Ileana Berci din Călineşti, o localitate vecină.

Fosta profesoară dezvăluie că localitatea Budești a fost menționată pentru prima dată în 1361 într-un document emis de regele Ludovic cel Mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre atracțiile din Budești se numără satul Sârbi, unde locuitorii păstrează cu grijă tradițiile vechi și se ocupă cu activități tradiționale specifice zonei rurale.

Stațiune Maramureș

Stațiune Maramureș. Sursa foto: Michael Michelovski/ Pixabay

Un sătean a creat o atracție inedită pentru turiști, instalând un mic robinet pe un stâlp de lemn la poartă, de unde curge pălincă.

Legendele care se leagă de zonă

Turiștii pot explora și bisericile vechi care păstrează arhitectura tradițională, precum bisericile din lemn Josani și Susan. Legenda spune că, în noaptea de Înviere, o femeie care era paznic la o mănăstire din apropiere se întorcea spre Budești.

Aceasta a observat că lumânarea pe care o ținea s-a aprins brusc, iar, în ciuda tuturor încercărilor de a o stinge, flacăra continua să ardă.

Femeia a considerat că acest eveniment era un semn și a povestit întâmplarea locuitorilor din sat. Astfel, s-a luat decizia de a construi o biserică pe acel loc, potrivit Gândul.

Borșa Maramures

Borșa Maramureș. Sursa foto: captură video Youtube

Această stațiune este ideală pentru cei care doresc să se bucure de tradițiile autentice și peisajul natural din Maramureș.

În Maramureș, pe lângă Budești, există și alte stațiuni de renume și locuri de interes care atrag turiștii datorită peisajelor frumoase, cum ar fi Borșa, Vișeu de Sus sau Dragomirești.

Revista presei
Insula