Relaţiile cu Siria şi cu Irakul au vreo legătură între ele?

Relaţiile cu Siria şi cu Irakul au vreo legătură între ele? Turcia. Sursa foto: Pixabay

Relaţiile cu Siria şi cu Irakul au vreo legătură între ele, se întreabă profesorul Çağrı Erhan. Declarația unui general irakian potrivit căruia Bagdadul a doborât o dronă din Turcia „care a încălcat spațiul aerian irakian la Kirkuk” evocă posibilitatea unei lipse de coordonare între cele două țări, care semnaseră un memorandum de înțelegere privind securitatea și lupta împotriva terorismului în urmă cu doar 14 zile.

Turcia și incidentul Siria-Irak

La solicitarea Ankarei, administrația de la Bagdad a lansat o anchetă asupra incidentului.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că o dronă turcească Aksungur a fost doborâtă de armata irakiană dar a subliniat că forțele armate turceşti se aflau în acea regiune pentru a lupta împotriva terorismului în baza articolului 51 din Carta Națiunilor Unite privind autoapărarea. Potrivit ministerului turc de Externe, cooperarea dintre Turcia și Irak în probleme de securitate va fi consolidată în continuare.

În urma alegerilor locale care au avut loc recent în Kirkuk, zonă intens populată de turci irakieni, Rebwar Taha, un membru al Uniunii Patrioţilor din Kurdistan - partid condus de Bafel Talabani - a devenit guvernator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apariția unei structuri politice care nu a reprezentat în mod corect toate grupurile care locuiesc în Kirkuk la alegerile la care turcii irakieni nu au participat a provocat disconfort în Ankara. În timp ce acest disconfort se menţine, faptul că drona Aksungur a fost doborâtă la Kirkuk va determina Turcia să-și reconsidere abordarea față de Bafel Talabani.

Ce se întâmplă în Siria și Irak

Există numeroase comentarii că Bafel Talabani se află sub controlul Iranului și este condus de această țară. Dar, la fel ca și tatăl său, este o persoană care a arătat prin acțiunile sale de până acum că preferă să nu fie omul unei singure puteri, ci să stabilească relații pragmatice cu oricine se potrivește intereselor sale.

Talabani, care s-a deplasat în nordul Siriei în decembrie 2022 și s-a întâlnit cu liderul PKK/YPG, Ferhat Abdi Şahin, cu numele de cod „Mazlum Kobani”, a declarat:

„Relațiile noastre cu Rojava se vor îmbunătăți (zonă majoritar kurdă din nordul Siriei - n.red). Uniunea Patrioţilor din Kurdistan se consideră reprezentantul tuturor kurzilor. Suntem mândri de a fi kurzi iar supraviețuirea noastră depinde de unitatea noastră”.

La întâlnire a participat și comandantul SUA în regiune, generalul Mattew McFarlane. La alegeri, Talabani a fost recompensat pentru sprijinul său pentru PKK în Siria și Irak. Elementele PKK l-au sprijinit pe Talabani din toate puterile.

Turcia se simte amenințată

În acest punct, să precizăm trei aspecte suficient de clare pentru a nu lăsa loc de îndoială:

  1. SUA nu au renunțat la obiectivul lor de a înființa un stat în nordul Irakului, ci l-au amânat. Afirmaţia lui Netanyahu că „granițele vor fi redesenate în Orientul Mijlociu” nu se referă doar la problema Palestinei.
  2. Există încercări de „statalizare” a organizației teroriste PKK/YPG în nordul Siriei. Această structură, care controlează o treime din rezervele de petrol ale țării, este pe cale să aibă o „armata” echipată și antrenată de SUA.
  3. Un puternic mecanism de cooperare și solidaritate între formațiunile regionale din nordul Irakului și Siria este construit de SUA.

În fața acestei amenințări uriașe la adresa supraviețuirii sale, Turcia acționează cu o strategie multistratificată. În timp ce pe de o parte desfășoară operațiuni de succes împotriva organizațiilor teroriste, pe de altă parte Ankara a iniţiat relații strânse cu alți actori care percep amenințări în aceste evoluțiile.

Datorită unor eforturi intense, a semnat un memorandum de înțelegere cu Irakul privind securitatea și lupta împotriva terorismului. Cooperarea cu administrația centrală irakiană este consolidată nu numai în domeniul securității, ci și în multe alte aspecte, inclusiv proiectul "Drumul Dezvoltării" (o iniţiativă turcească similară celei chinezeşti "O centură, un drum" - n.red.). KDP (Partidul Democratic din Kurdistan), al cărui lider este Barzani, este prezent și el în această cooperare.

Normalizarea relațiilor Turcia-Siria

Următorul pas al Ankarei va fi normalizarea cu Siria. Este foarte important că Bashar al-Assad a spus în discursul său în Parlamentul sirian că „nu au precondiții pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Turcia”.

Un contact între lideri ar putea fi, de asemenea, stabilit foarte curând. Este vital ca Rusia să sprijine normalizarea. Nu trebuie uitat că dacă va începe procesul de normalizare a relațiilor Turcia-Siria, ar putea fi stabilite mecanisme de cooperare între cele două țări pe termen mediu pentru a curăța nordul Siriei de elemente teroriste. Asta va însemna că un proiect în care SUA au investit ani de zile va avea dificultăţi.

Cei care au vrut să împiedice lupta Turciei împotriva elementelor teroriste din nordul Irakului și cooperarea în materie de securitate stabilită pe linia Ankara-Bagdad, au atacat acum drona turcească Aksungur. Acest atac nu va afecta însă obiectivul Turciei de a construi împreună cu Irakul şi Siria o nouă arhitectură împotriva terorismului ci, dimpotrivă, îi va spori determinarea.

Cei care îndrăznesc să îşi „arate colţii” la Turcia vor primi cu siguranță un răspuns într-o limbă pe care o înțeleg. În acest moment, merită să ne amintim declarația făcută de ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, la începutul acestui an, „Dacă Uniunea Patrioţilor din Kurdistan nu își schimbă atitudinea față de PKK, nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare”.

(Autor Prof. Dr. Çağrı Erhan, TurkiyeGazetesi; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei
Jocul de-a vacanța