Război în Israel, ziua 334. Furia lui Netanyahu și ironia lui Biden: Bibi nu face suficient

Război în Israel, ziua 334. Furia lui Netanyahu și ironia lui Biden: Bibi nu face suficient Joe Biden și Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a definit drept "rușinoasă" decizia Guvernului britanic de a suspenda 30 de licențe de furnizare de arme către Israel. În mai multe postări de pe X, liderul israelian a afirmat că decizia nu va schimba determinarea Israelului de a învinge Hamas, despre care a afirmat că "a ucis cu sălbăticie 1.200 de persoane pe 7 octombrie, printre care 14 cetățeni britanici".

"În loc să fie alături de Israel, o altă democrație care se apără de barbarie, decizia greșită a Marii Britanii nu va face decât să încurajeze Hamas. Cu sau fără arme britanice, Israelul va câștiga acest război".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a provocat eșuarea încercării mediatorilor de a relua negocierile pentru încetarea focului și luarea de ostatici, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu discuțiile. Potrivit CNN, după uciderea a șase ostatici israelieni de către Hamas în Gaza, mediatorii au lucrat pentru a promova un acord pentru Gaza, dar Netanyahu, care a susținut că Israelul nu va părăsi niciodată coridorul Philadelphia, "a năruit totul cu un singur discurs", a afirmat sursa, citată de rainews.it

Război în Israel: Biden îl pune la punct pe Netanyahu

Președintele american, Joe Biden, a declarat că nu consideră că prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut suficient pentru a asigura un acord asupra ostaticilor între Israel și Hamas. Un comentariu, relatează știrile NBC, care vine în timp ce în Israel au loc proteste masive împotriva premierului. Biden a făcut aceste declarații după un weekend în care trupurile a șase ostatici executați de Hamas au fost găsite într-un tunel din Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre cadavrele găsite s-a numărat și cel al lui Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani, americano-israelian, ai cărui părinți solicitaseră public restituirea fiului lor. Cei doi și-au adresat pledoaria personală la Convenția Națională Democrată, unde au fost întâmpinați cu ovații în picioare. Două persoane informate cu privire la discuțiile pentru a obține un acord au declarat pentru NBC News că Biden ar putea oferi Israelului și grupării Hamas posibilitatea de a alege cât de curând de ce parte să se poziționeze, în speranța de a ajunge la un acord de încetare a focului.

Consilierul pentru Securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a sugerat această soluție ca o opțiune în timpul unei întâlniri virtuale cu familiile ostaticilor americani, care a avut loc duminică. Descoperirea ostaticilor a stârnit proteste masive organizate de sute de mii de oameni din Israel, în vreme ce dizidenții îl acuză pe Netanyahu că nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la ostatici. Luni, a început o grevă la nivel național, care amenință să paralizeze economia. Jurnaliștii l-au întrebat pe Biden dacă crede că Netanyahu a făcut suficient pentru a obține un acord, iar președintele a răspuns: "Nu". Administrația Biden a acuzat în mod repetat Hamas că a blocat un acord, dar oficialii americani și străini au afirmat recent că și condițiile introduse de Netanyahu au îngreunat eforturile.

"Suntem în mijlocul negocierilor"

Ostaticii israelieni

Ostaticii israelieni au fost executați Sursa foto: X

Președintele american, Joe Biden, a declarat că discuțiile pentru a ajunge la un acord de încetare a focului cu ostaticii sunt în curs. "Suntem în mijlocul negocierilor", a spus Biden, când a fost întrebat ce altceva trebuie făcut pentru a asigura un acord între Israel și Hamas. Întrebat despre premierul Benjamin Netanyahu, Biden a răspuns din nou: "Suntem încă în negocieri, nu cu el, ci cu colegii mei din Qatar și din Egipt". Anterior, Biden a spus că Netanyahu nu a făcut suficient pentru a obține un acord pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas pe 7 octombrie, dezvăluind în același timp că Administrația sa este "foarte aproape" de a face o ofertă finală pentru un acord privind ostaticii, până la sfârșitul săptămânii.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a demonstrat "că nu are nicio intenție să returneze ostaticii", a afirmat Forumul Familiilor de Ostatici după conferința de presă a premierului de luni seară. Condamnând "discursul plin de minciuni și ezitări", Forumul afirmă că "poporul Israelului, a cărui majoritate sprijină întoarcerea ostaticilor, nu va mai da nicio mână de ajutor acestei neglijențe criminale". Lupta pentru restituirea ostaticilor va fi intensificată și amplificată până când ultimul dintre ostatici se va întoarce acasă: cei vii pentru reabilitare și cei morți pentru o înmormântare demnă", adaugă Forumul, care îi mulțumește președintelui Statelor Unite, Joe Biden, pentru eforturile depuse. (Traducerea-Rador)

Revista presei
Teatrul vârstelor