Candidat înregistrat oficial. Stoianoglo a ridicat primul cartonaș verde pentru prezidențiale

Candidat înregistrat oficial. Stoianoglo a ridicat primul cartonaș verde pentru prezidențiale Alexandr Stoianoglo/Sursa foto: procuror.magistrat.md

Republica Moldova. CEC l-a înregistrat pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Decizia a fost anunțată în după-amiaza zilei de astăzi.

Primul candidat, afiliat fostului președinte pro-rus Dodon 

Fostul procuror general a fost desemnat în calitate de candidat de către Partidului Socialiștilor. Formațiunea este condusă de ex-președinte Igor Dodon.  Ultimul a declarat încă la începutul lunii că va susține candidatura lui Stoianoglo, exprimându-și speranța că fostul procuror general ar putea fi susținut și de alte partide.

„Venim cu un candidat unic, de interes național. Acest candidat este domnul Alexandr Stoianoglo, pe care și Partidul Socialiștilor, și eu personal, îl vom susține cu toată încrederea în aceste alegeri prezidențiale pe care ne punem ca scop să le câștigăm”, a declarat Igor Dodon, într-o conferință de presă.

Alexandr Stoianoglo și Igor Dodon

Alexandr Stoianoglo și Igor Dodon. Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Ulterior, Stoianoglo a depus documentele pentru constituirea grupului său de inițiativă. Trei zile mai târziu, Stoianoglo a scris pe pagina sa de socializare că lista cu semnături depusă la CEC a fost aprobată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am fost informat de Comisia Electorală Centrală, care mi-a înmânat nota informativă confirmativă. Mulțumesc tuturor susținătorilor mei, Grupului de inițiativă și structurilor teritoriale ale PSRM, care într-un timp record de mai puțin de 3 zile, a colectat plafonul maxim de semnături necesare. Astfel,  au demonstrat o mobilizare exemplară. Urmează etapa validării listelor și înregistrării mele efective în calitate de candidat la alegerile prezidențiale”, a precizat Stoianoglo.

Contracandidat al Maiei Sandu în turul al doilea

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional se vor desfășura în data de 20 octombrie 2023. Conform ultimului sondaj de opinie, realizat de WatchDog, Maia Sandu rămâne politicianul care ar obţine cele mai multe voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidențiale. Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, s-ar clasa pe locul doi.

Deși este lider detașat la alegerile prezidențiale, actuala șefă a statului nu ar câştiga din primul tur. Maia Sandu l-ar învinge însă pe Stoianoglo în turul al doilea.

Revista presei