Stoianoglo rămâne în continuare fără funcția de procuror general

Stoianoglo rămâne în continuare fără funcția de procuror generalIon Ceban, Igor Dodon şi Iurie Roşca/Sursa foto:moldnova.md

Curtea Constituțională a Republicii Moldova rămâne fermă pe poziție în cazul demiterii fostului Procuror Genral Alexandr Stoianoglo

Alexandru Stoianoglo rămâne demis din funcție

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă, pe 11 iulie, sesizarea deputaților comuniști, care contestau decretul prezidențial, semnat Maia Sandu, prin care fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost demis, în septembrie 2023. Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

„Curtea reține că prin Decretul nr. 1122 din 26 septembrie 2023 Președintele Republicii a dispus eliberarea din funcție a Procurorului General în baza propunerii Consiliului Superior al Procurorilor, așa cum prevede articolul 125 alin. (2) din Constituție. În aceste condiţii, Curtea constată că Preşedintele Republicii Moldova la emiterea acestui Decret și-a exercitat prerogativele constituţionale” a decis Curtea Constituțională.

Stoianoglo acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și îmbogățirea ilicită

Alexandr Stoianoglo a ocupat funcția de procuror general din noiembrie 2019 (în urma unui concurs public), până când a fost suspendat, pe 5 octombrie 2021, fiind acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și îmbogățirea ilicită.

În baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din mai 2022, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de eliberare a lui Stoianoglo din funcția de Procuror General, în septembrie 2023.

Maia Sandu

Sursa foto: Președinta Republicii Moldova Maia Sandu/ Facebook

Mai multi deputați ai opoziției, avându-l în frunte pe fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, au declarat că decretul președintei în exercițiu, „încalcă Constituția Republicii Moldova și nu respectă standardele stabilite de CEDO”. Ei au sesizat curtea, solicitându-i să declare decretul de demitere neconstituțional.

Alexandr Stoianoglo se consideră decretul „abuziv”

Fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, nu este de acord cu acuzațiile și consideră acest decret „abuziv”.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în octombrie 2023, i-a dat câștig de cauză fostului procuror general, deoarece a semnalat o încălcare a procedurii de suspendare din funcție, pe motiv că nu i s-a oferit dreptul de a contesta decizia. În acel moment, Alexandr Stoianoglo trebuia să primească suma de 3600 de euro, ca prejudicii morale, din partea Republicii Moldova.

Ca răspuns la decizia CEDO, președinta Maia Sandu a comentat că „Republica Moldova ar fi pierdut mai mult dacă Alexandr Stoianoglo rămânea în funcție”.

Interimatul funcției de procuror general a fost asigurat, pe parcursul ultimilor 2 ani, de Dumitru Robu și Ion Munteanu.