Helios, primul câine de avalanșă din România, a împlinit 12 ani, dintre care 11 în serviciul Salvamont

Helios, primul câine de avalanșă din România, a împlinit 12 ani, dintre care 11 în serviciul Salvamont Helios - Salvamont Argeș. Sursa foto: facebook

Helios, un Border Collie și emigrat din Franța, a împlinit 12 ani.  Este primul câine dresat pentru salvarea victimelor surprinse de avalanșe. Veteranul face parte din familia șefului Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu.

Helios împlinit 12 ani. De 11 ani este în serviciul Salvamont Argeș

Ion Sănduloiu este cel care a anunțat că Helios a împlinit deja 12 ani și de 11 ani este în slujba serviciului Salvamont Argeș. Șeful Salvamont Argeș îi urează la „cât mai mulți ani sănătoși și liniștiți”.

Ion Sănduloiu a povestit cu l-a cunoscut pe Helios. Era un băiețel de numai șase luni pe care l-a întâmpinat pe „peronul telegondolei din Courchevel, de unde au început bătăliile”.

Era în Franța, mai spune Ion Sănduloiu „pentru că s-au răzgândit și nu mai doreau sa mi te dea”. Apoi legătura intensă a urmat acasă, cu „jivine și impostori, pentru ca, ,ao spune el, „nu ne trebuie așa ceva, mâncați bugetul degeaba”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar putea fi o imagine cu câineHelios împlinit 12 ani. Sursa foto: Facebook

Șeful Salvamont Argeș, despre haită de prieteni

Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, a explicat cum a reușit să creeze „împreună un sistem național, întins pe 14 județe, cu alte 2-3 candidate”. Este un sistem bine pus la punct „care a salvat vieți”.

Ion Sănduloiu descrie haita de prieteni, formată din câini și oameni ca pe „un sistem bine închegat și bine dotat...și e „doar începutul, pentru că noi construim încă”.

Helios este calm și foarte precis

Helios este un câine calm, calculat, precis, precum un militar. A arătat cum se procedează celorlalți câini din echipă, cum, ar fi: Vreni, Loca, Bruno, Hera, Yukanna, Kamura, Uma, Gan, Yan, Erik, Sven, Athos, Tas, Nero, Saba, Maya, Carp, Lina, Dingo, Ares, Olaf, Max, Raya, Haruki, Noua.

Din urmă vin adolescenții Viper, Monk, Shiva, Shunka, Aldo, Athos, Boris, câțiva dintre ei fiind descendenții lui Helios. Ion Sănduloiu nu i-a uitat pe câinii care au murit „lăsând cu amar în suflet”, pomenindu-i pe Dara, Recco, Roni, Haiduc și Argo.

La final, șeful Salvamont Argeș, a promis că se va asigura că Helios va fii de față la tot ceea ce se va mai construi, pentru că așa cum a afirmat Gigi Coșa, „tu ești Părintele Fondator”, a spus  Ion Sănduloiu, potrivit jurnaluldearges.ro.

Revista presei