Unele celule imunitare din intestin ar putea duce la cancer

Unele celule imunitare din intestin ar putea duce la cancer Cancer. Sursa foto: PDPics/ Pixabay

Anumite celule imunitare din intestinul oamenilor ar putea conduce la apariția cancerului, potrivit unui studiu recent.

Celule din intestn, vinovate de dezvoltarea cancerului

Un grup de globule albe prezente în intestin ar putea duce la dezvoltarea cancerului. Acest lucru a fost dezvăluit de un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Claude Bernard din Lyon 1 și de la Universitatea din Montpellier, care au studiat un grup de celule imunitare numite limfocite TH17, prezente în intestin, și și-au publicat concluziile în revista Nature Immunology..

Limfocitele T sunt un tip de globule albe care atacă și ucid celulele infectate, cum ar fi bacteriile. Limfocitele TH17 contribuie la stabilitatea intestinală, la repararea țesuturilor și la protecția împotriva bacteriilor.

„În intestin, acestea au un rol protector și ajută la apărarea împotriva anumitor bacterii care trăiesc în intestin, sau în timpul infecțiilor. De asemenea, ajută la menținerea unui țesut intestinal sănătos”, a declarat Julien Marie, expert în imunologie și autor al lucrării, pentru Euronews Health .

Ne puteți urmări și pe Google News

Limfocitele TH17 au fost asociate şi cu boli inflamatorii, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Crohn. Oamenii de știință au folosit secvențierea ARN a unei singure celule pentru a studia populația de celule. „Celulele au fost analizate una câte una și nu ca un grup, astfel încât să putem avea programul genetic al fiecărei celule”, a explicat Marie.

Molecula acționează ca o frână asupra celulelor cauzatoare de cancer

Echipa a analizat opt ​​subpopulații de celule și a descoperit că una dintre ele poate duce, în unele cazuri, la cancer.

Cercetătorii au observat o „corelație puternică” între persoanele cu o prezență ridicată a acestei populații de celule și pacienții care dezvoltă cancer intestinal.

În acelaşi timp, cercetătorii au descoperit că o moleculă numită TGF beta ar putea inhiba celulele să devină canceroase.

Cancer

Caner / Sursa Foto: Dreamstime.com

Celule normale și celule canceroase

„Celulele din care se dezvoltă tumora derivă din celulele normale ale corpului pe care le avem cu toții, limfocitele normale – a explicat Marie –. Iar atunci când nu mai există această moleculă numită TGF beta, sau dacă nivelurile ei scad în organism, celulele vor genera alte celule canceroase Molecula TGF beta acționează ca o frână, prevenind dezvoltarea acestor celule canceroase.”

„Din punct de vedere clinic știm că, cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de remisie totală a tumorii, iar aceste celule stau la baza dezvoltării cancerului – a spus Marie –. Aşadar, prezența lor va permite medicilor să înțeleagă că pacientul prezintă un risc mai mare”.

(Articol de Oceane Duboust, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei