Codul Muncii. Drepturile pe care puțini salariați le știu. Angajatorii profită

Codul Muncii. Drepturile pe care puțini salariați le știu. Angajatorii profită Angajat pe tura de noapte. Sursa foto: Freepik

România. Codul Muncii impune reglementări stricte în ceea ce privește angajații care lucrează pe tura de noapte. Angajatorii au o serie de responsabilități clare pe care trebuie să le îndeplinească.

Un angajat de noapte este considerat fie cel care lucrează cel puțin trei ore din tura sa zilnică între orele 22.00 și 6.00, fie cel care își desfășoară cel puțin 30% din totalul orelor de muncă lunare în acest interval.

Obligațiile angajatorilor care au salariați pe tura de noapte

Angajatorii care au salariați ce lucrează frecvent în timpul nopții sunt obligați să informeze inspectoratul teritorial de muncă.

Înainte de a începe activitatea nocturnă, angajații trebuie să treacă un examen medical pentru a se asigura că sunt apți să lucreze în aceste condiții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste evaluări medicale sunt obligatorii atât înainte de începerea activității, cât și periodic, conform intervalelor stabilite.

Dacă în urma controlului medical se descoperă că un angajat nu este apt pentru a lucra noaptea, angajatorul nu are dreptul să îl concedieze din acest motiv.

Angajatii români

Angajați. Sursa foto: Unsplash

În schimb, este obligat să îi ofere un post pe tura de zi care să fie adecvat pentru el.

Angajații care nu ai voie să lucreze noaptea

Codul Muncii prevede că persoanele sub 18 ani nu pot lucra pe tura de noapte. De asemenea, femeile însărcinate, cele care au născut recent sau care alăptează, precum și părinții singuri nu pot fi obligați să lucreze în ture de noapte.

Legislația în vigoare prevede două modalități de compensare a muncii de noapte. Prima opțiune este reducerea programului de lucru cu o oră în zilele în care se muncește cel puțin trei ore noaptea, fără a afecta salariul.

Tura de noapte

Tura de noapte. Sursa foto: Freepik

A doua opțiune constă în acordarea unui bonus de 25% din salariul de bază.

De exemplu, dacă salariul minim pe economie este de 2.363 de lei, bonusul pentru munca de noapte ar fi de 590 de lei, rezultând astfel un salariu total de 2.953 de lei, potrivit Capital.

Revista presei