Comisarii europeni, o problemă pentru Ursula von der Leyen. Statele membre nu respectă regula

Comisarii europeni, o problemă pentru Ursula von der Leyen. Statele membre nu respectă regula Sursa: Arhiva EVZ

Ursula von der Leyen se confruntă cu probleme în formarea viitorului Colegiu al celor 27 de comisari europeni. Totul pentru că statele membre nu respectă o regulă importantă impusă de președinta Comisiei Europene.

Comisarii europeni, o problemă pentru Ursula von der Leyen

În viitorul Colegiu al celor 27 de comisari europeni, paritatea de gen nu va fi respectată, deoarece majoritatea statelor membre au desemnat bărbați pentru posturi, în ciuda apelurilor repetate ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru includerea unor candidate de sex feminin. În ultimele zile, Euronews a raportat despre noile candidaturi anunțate și despre dezamăgirile rezultate din acest proces.

În Bulgaria, fostul ministru de Externe Ekaterina Zaharieva și fostul ministru al Ecologiei Julian Popov au fost desemnați ca posibili comisari europeni. Confirmarea acestor candidaturi a avut loc după o întâlnire între președintele bulgar Rumen Radev și premierul Dimităr Glavșev, fiind anunțată oficial de reprezentanța bulgară la Uniunea Europeană pe platforma X.

Această decizie face ca Bulgaria să fie singura țară care a răspuns apelului lui Ursula von der Leyen de a propune atât candidați bărbați, cât și femei, respectând astfel cerințele de diversitate stabilite. Totuși, numărul redus de femei nominalizate reflectă o tendință generală în rândul statelor membre, care pare să fi ignorat apelul pentru echitate de gen în viitoarea Comisie Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News
Comisia Europeană

Comisia Europeană. Sursa foto: Dimitris Vetsikas/ Pixabay

Italia și Danemarca au propus tot un bărbat

Raffaele Fitto, noul comisar italian desemnat, aduce cu sine o vastă experiență politică, acumulată de-a lungul unei cariere în care a început în regiunea Puglia. Originar din Maglie, provincia Lecce, Fitto, născut în 1969 și absolvent de drept, a intrat în politică în 1990 ca consilier regional al Partidului Creștin Democrat. După aceasta, și-a continuat cariera la Bruxelles ca eurodeputat în anii 1999, 2014 și 2019, și acum a fost numit comisar european.

În Danemarca, Dan Jørgensen a fost ales să facă parte din echipa extinsă de comisari a Ursulei von der Leyen, în urma unei remanieri anunțate de premierul Mette Frederiksen. Jørgensen, membru al Partidului Social-Democrat, era deja cunoscut la Bruxelles, unde a început să activeze în 2004 ca eurodeputat, menținându-se în Parlamentul European până în 2013.

În contextul actualei crize politice din Belgia, țara nu a reușit să desemneze un comisar pentru viitoarea Comisie Europeană. Regatul belgian se află printre națiunile care urmează să propună un candidat masculin, ignorând apelurile președintei Ursula von der Leyen pentru un echilibru de gen. În general, statele membre ale Uniunii Europene au prezentat un număr scăzut de candidate femei, accentuând dificultățile în realizarea unui echilibru de gen în noua Comisie Europeană.

România încă nu a oferit un răspuns, deși Ursula von der Leyen a solicitat un nume

Marcel Ciolacu este încă în discuții pentru desemnarea unui comisar european din partea României, având în vedere cerințele recente venite de la Ursula von der Leyen. Deși Ciolacu a propus inițial numele lui Victor Negrescu la Bruxelles, președinta Comisiei Europene a solicitat un nume feminin pentru acest post. În schimb, von der Leyen a oferit României posibilitatea de a obține un portofoliu mai valoros în noua Comisie Europeană.

Printre numele vehiculate pentru această poziție se află Roxana Mînzatu, conform surselor politice. Mînzatu este cunoscută pentru expertiza sa în gestionarea fondurilor europene și a avut o carieră profesională fără implicări în scandaluri. Aceasta ar putea fi opțiunea preferată pentru că este considerată potrivită pentru cerințele actuale.

În trecut, Roxana Mînzatu a fost aleasă deputat în Camera Deputaților în 2016, reprezentând Brașovul, și ulterior a ocupat funcția de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Dăncilă, în 2019.

 

 

 

 

Revista presei