Big Brother pentru turiștii care hrănesc urși. Amenzile vin acasă

Big Brother pentru turiștii care hrănesc urși. Amenzile vin acasă Sursa foto: Facebook/Observatorul de urși

București. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță noi măsuri împotriva turiștilor care hrănesc urșii care ies la marginea drumurilor. Aceștia vor fi monitorizați prin intermediul unui sistem de supraveghere video.

Turiștii care hrănesc urșii, pe marginea șoselelor, vor fi sancționați cu amenzi. Aceștia vor fi identificați prin intermediul camerelor video ce vor fi montate pe anumite trasee.

Mircea Fechet vrea camere pe Transfăgărășan

Ministrul Mediului a declarat că intenționează să monteze camere de supraveghere video pe Transfăgărășan. Mircea Fechet a declarat că prin acest sistem, traseul va fi monitorizat în permanență. Iar turiștii care hrănescu urșii ce apar pe marginea drumului vor fi identificați și sancționați. Hrănirea urșilor este ilegală și se sancționează cu amendă.

Este una dintre măsurile pe dorește să le adopte astfel încât să reducă interacțiunea oamenilor cu animalele sălbatice. În acest context, ministrul a declarat că relocarea animalelor nu reprezintă o soluție. Prin relocare se mută problemele dintr-o parte în alta, fără să fie rezolvate. Mircea Fechet consideră că urșii care pun în pericol viața oamenilor trebuie omorâți. În opinia sa, viața oamenilor are prioritate, indiferent de situație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul a precizat că urșii s-au obișnuit cu prezența oamenilor și coboară în localități pentru a face rost de hrană mai ușor. Animalele provoacă pagube, în gospodării, dar, mai grav, pun în pericol și viața oamenilor, după cum relatează Capital.ro.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit despre poluarea din Marea Neagră.

Mircea Fechet, ministrul Mediulu. Sursa foto: Facebook.

Ce pregătește Ministerul Mediului

Mircea Fechet a anunțat că vor fi instalate camere de supraveghere pe Transfăgărășan, în colaborare cu CNAIR. De asemenea, vor fi instalate mai multe panouri de avertizare pentru turiștii aflați în tranzit. Camerele video vor fi montate, într-o primă fază, în locurile cunoscute, unde apar urșii și sunt hrăniți de turiști.

„Chiar ieri am discutat cu colegii de la CNAIR și am convenit în legătură cu forma finală a panourilor de avertizare ce vor fi amplasate pe acest traseu, pentru a ne asigura că toți turiștii, români sau străini, știu faptul că hrănirea urșilor nu face altceva decât să-i condamne la moarte, că atunci când Transfăgărășanul va fi închis, și mai e puțin timp, toți acei urși nu vor merge în pădure să caute de mâncare”, a explicat Mircea Fechet.

Ministrul a mai arătat că procedura pentru achiziția camerelor de supraveghere este în curs de desfășurare. Totodată, a spus că primește periodic informări, de la Garda de Mediu Brașov, cu privire la sancțiunile aplicate.

Transfagarsanul va fi modernizat, de catre CNAIR.

Transfagarsan. Sursa: Arhiva EVZ

Mircea Fechet acuză primarii că nu-și fac treaba

Ministrul Mediului susține că există autorități locale ce nu-și fac treaba și nu aplică reglementările cu privire la combaterea animalelor agresive. În acest sens, Mircea Fechet a dat exemplul președintelui Consiliului Județean Harghita. Acesta a cerut o intervenție de la București după ce un urs i-a pătrus în curtea casei.

Ministrul Mediului a precizat că Ordonanța 81 este în vigoare de trei ani și stabilește obligația autorităților locale în astfel de situații.

„Din păcate, sunt primari care aplică legea și știu ce au de făcut și nu au probleme și sunt primari care nu aplică legea și când vine ursul, sună la București. E o problemă care trebuie rezolvată pe plan local și dacă nu știe Ordonanța 81 sau are nevoie de sprijin pentru aplicarea legii, Ministerul Mediului îi poate asigura consiliere metodologică pentru a ști ce are de făcut”, a spus Mircea Fechet.

 

Revista presei