După arestarea CEO-ului Telegram, Pavel Durov, avocata Izabel Cernat a reamintit despre o hotărâre recentă a CEDO în care a fost analizată criptarea end-to-end oferită de aplicația în discuție. Ea a spus că această aplicație de mesagerie instantanee, cunoscută pentru criptarea end-to-end, oferă opțiunea de a trimite mesaje pe care doar expeditorul și destinatarul le pot citi, garantând o confidenţialitate absolută.
Izabel Cernat, despre arestarea CEO-ului Telegram
„Telegram a refuzat să ofere accesul la conversațiile utilizatorilor organelor de cercetare penală, în ciuda legislaţiei din Rusia care impunea o astfel de obligaţie. Telegram a refuzat să creeze o “ușă din spate” care ar slăbi securitatea platformei pentru toți utilizatorii, susţinând că este imposibil să ofere acces fără a compromite confidenţialitatea garantată tuturor utilizatorilor, nu doar celui anchetat”, a spus avocata.
Izabel Cernat a reamintit că în hotărârea din 13 februarie 2024, Curtea a constatat că obligația impusă aplicațiilor de comunicații online de a stoca și a decripta datele utilizatorilor constituie o încălcare a dreptului la viață privată, subliniind importanța confidențialității și securității în mediul digital. Cerințele legale impuse organizatorilor de comunicații pe internet (ICO) conform legislației ruse, în special obligațiile lor de a stoca și de a furniza autorităților de aplicare a legii accesul la comunicațiile pe internet și datele asociate, inclusiv decriptarea comunicațiilor criptate, au reprezentat o încălcare a art. 8 din Convenţie.
CEDO n-a oferit explicații clare
Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a spus explicit că, în cazul criptării end-to-end, este întotdeauna acceptabil refuzul accesului autorităților la informații. Cu toate acestea, Curtea a subliniat că orice ingerință în dreptul la viață privată trebuie să fie strict necesară și proporțională, cu garanții adecvate împotriva abuzurilor.
„În contextul criptării end-to-end, cererea autorităților de a decripta comunicațiile ar putea fi considerată disproporționată dacă ar slăbi securitatea globală a platformei pentru toți utilizatorii şi acces nelimitat la datele utilizatorilor, inclusiv la comunicațiile criptate, aspect invocat şi de Telegram. Aceasta ar însemna crearea unor “uși din spate” care ar compromite securitatea tuturor utilizatorilor, nu doar a celor vizați de investigații specifice”, a mai spus Izabel Cedrnat.
O lovitură asupra dreptului la viaţă privată
Avocata consideră că arestarea fondatorului Telegram pentru modalitatea de gestionare a aplicaţiei este ciudată, cât timp criptarea end-to-end este permisă şi a fost analizată inclusiv de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ea a spus că această situație este o adevărată lovitură asupra dreptului la viaţă privată. Aceasta a mai zis că atragerea răspunderii fondatorului pentru acţiunile ultilizatorilor platformei este discutabilă şi că e greu să găsești principalul vinovat, potrivit Clujust.