CEDO: Măsurile contra celor care au refuzat vaccinarea în pandemia Covid-19 nu au încălcat drepturile omului

CEDO: Măsurile contra celor care au refuzat vaccinarea în pandemia Covid-19 nu au încălcat drepturile omului Sursa foto: Arhiva EVZ

Măsurile contra a 26 de medici care au refuzat vaccinarea contra Covid-19, în San Marino, în timpul pandemiei de Covid-19, nu au încălcat drepturile omului, a decis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Cadrele medicale din San Marino au refuzat vaccinarea împotriva COVID-19

Măsurile impuse cadrelor medicale care au refuzat vaccinarea împotriva COVID-19 în San Marino nu au încălcat drepturile acestora.

Decizia Curții Europeane a Drepturilor Omului (CEDO) a fost luată în cadrul cazului Pasquinelli și alții contra San Marino. În acțiune, reclamanții, un grup de profesioniști din domeniul sănătății, au contestat legalitatea măsurilor impuse de autoritățile locale.

Cadrele medicale care au fost implicate în proces sunt 19 cetățeni din San Marino, șase italieni și un moldovean. Acestea au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19.

vaccinarea a fost impusă de autorități

Autoritățile din San Marino au aplicat o serie de măsuri conform legii nr. 85/2021 și ulterior modificată prin legea nr. 107/2021. Printre aceste măsuri se numără reîncadrarea în alte posturi, munca de interes general sau, în unele cazuri, suspendarea temporară fără plată.

George Simion, după eșecul României la CEDO. Ce a spus despre căsătoriile gay

Sursa foto Arhiva EVZ

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)  a constatat că măsurile au fost prevăzute de lege și că au urmărit protejarea sănătății publice, un obiectiv legitim, în contextul excepțional al pandemiei.

De asemenea, Curtea a subliniat că statele membre au o „marjă largă de apreciere” în adoptarea politicilor de sănătate publică, mai ales în circumstanțe extraordinare, cum a fost pandemia COVID-19.

CEDO a recunoscut că persoanele nevaccinate erau și sunt mai vulnerabile la infectare și, implicit, la răspândirea virusului. În plus, s-a remarcat faptul că măsurile erau temporare și nu au lezat demnitatea sau bunăstarea emoțională ale reclamanților.

Măsurile legale au fost legale și proporționate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a concluzionat că măsurile impuse de autoritățile din San Marino au fost proporționale și justificate, având în vedere scopul protejării sănătății publice și drepturilor celorlalți cetățeni.

CEDO a decis că nu a existat o încălcare a articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la respectarea vieții private și de familie.