Turcia participă din nou la summitul UE în format Gymnich

Turcia participă din nou la summitul UE în format Gymnich UE Turcia / Sursa foto: arhiva EVZ

După cinci ani, Turcia participă din nou la summitul UE în format Gymnich, al cărui subiect în constituie problema vizelor și uniunea vamală.

Turcia, prezentă la summitul UE în format Gymnich

Ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, va merge la Bruxelles pentru a participa la Reuniunea informală a miniștrilor de Externe ai UE în format Gymnich, care va avea loc pe 29 august.

Întâlnirile informale ale miniștrilor de Externe ai UE oferă o platformă pentru discutarea și implementarea obiectivelor comune de politică externă, asigurând în același timp coordonarea politicii externe și a strategiilor de securitate ale UE, contribuind la dezvoltarea unor opinii și strategii comune între statele membre.

Invitarea Turciei de către Uniunea Europeană este interpretată drept o încercare de a impulsiona dialogul pe fondul apelurilor noastre privind consolidarea relațiilor Turcia - UE. Se preconizează că reuniunea în format Gymnich va deschide calea pentru o serie de modificări la deciziile Consiliului UE pentru Relații Externe din 15 iulie 2019 și pentru deschiderea canalelor de dialog instituțional în perioada următoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul întâlnirii, pe lângă procesul de aderare la UE, vor fi discutate și evoluțiile din regiunea noastră, noile realități generate de conjunctura actuală și transformările din arena internațională.

Poziția Turciei în privința Ciprului va fi subliniată din nou

Structura complexă și multidimensională a noilor amenințări și evoluțiile în domeniul economic, în special transformarea verde și digitală, intensificarea cooperării și dialogului dintre Turcia și UE, dezvoltarea căutării de soluții comune la problemele globale și regionale, combaterea terorismului, securitatea și apărarea vor fi discutate la reuniune. În plus, Turcia va transmite din nou părții europene atitudinea sa clară în privința Ciprului.

Cipru, harta

Cipru, harta © Butenkow | Dreamstime.com

Se va întâlni cu omologul grec

În cadrul reuniunii, ministrul Fidan va discuta cu Înaltul Reprezentant al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, Comisarul UE pentru Extindere Oliver Varhelyi și miniștrii de Externe ai statelor membre ale UE despre relațiile Turcia-UE, războiul din Ucraina, Orientul Mijlociu, Caucazul de Sud și Asia Centrală.

Ei vor face un schimb de opinii cu privire la evoluțiile regionale și internaționale. În plus, ministrul de externe Fidan ar urma să se întâlnească cu omologul său grec Yorgos Ierapetritis la Bruxelles.

Uniunea vamală și ridicarea vizelor pentru Turcia, pe agenda summitului

La reuniune, Turcia le va transmite partenerilor de discuție așteptările sale ca Uniunea Europeană să demonstreze voința necesară și să ia măsurile care se impun pentru consolidarea durabilă și predictibilă a relațiilor noastre.

Turcia va sublinia că printre prioritățile sale se află modernizarea acordului Uniunii Vamale în conformitate cu interesele comune și cu nevoile actuale ale relațiilor comerciale.

Pe de altă parte, va fi adusă în discuție o altă problemă prioritară în relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană, și anume ridicarea vizelor. Eliminarea problemelor înregistrate în procesul de acordare a vizelor este esențială pentru dezvoltarea legăturilor comerciale, culturale, academice și umane între Turcia și UE, potrivit Hurriyet.

(Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei