50 de ani de la ocuparea Ciprului de Nord. Istoria unui conflict istoric

50 de ani de la ocuparea Ciprului de Nord. Istoria unui conflict istoric

50 de ani de la ocuparea Ciprului de Nord! Turcia a decis să ocupe Ciprul de Nord, locuit de populație turcă, de teama ca Junta Militară de la Atena să nu anexeze Ciprul.

Ciprul, Insula Afroditei alături de Creta, dar și de Constantinopol și Smyrna au făcut parte din Megale Idea, a cretanului Elefterios Venizelos, legendar premier interbelic al Greciei, supranumit Marele Cretan.

50 de ani de la anexarea Ciprului de Nord. Originea conflictului

50 de ani au trecut de la momentul anexării Ciprului de Nord de către Armata Turcă. Oare cum s-a ajuns aici? Ciprul a fost posesiune britanică din 1878, prin Tratatul de la Berlin, care a recunoscut și independența României, Serbiei și autonomia Bulgariei. Ciprul fusese controlat de otomani încă din secolul XVI.

Grecia este patria democrației dar și a tiraniei ca origine. Dictaturile moderne și contemporane nu au lipsit, În perioada interbelică a fost dictatura lui Ioannis Metaxas, în intervalul 1946-1949 a existat un război civil între partizanii comuniști și forțele guvernamentale, iar în intervalul 1967-1974, a existat o Juntă Militară de extremă dreaptă numită Dictatura Coloneilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deja Dictatura Coloneilor era pe final în vara lui 1974, În noiembrie 1973, studenții din Atena. mulți socialiști și chiar comuniști, membri ai KKE, partid scos atunci în afara legii au protestat. Riposta regimului, care s-a lăsat cu morți și răniți a îndârjit populația Atenei. Așa se face că regimul coloneilor a luat o măsură cam în stilul celei pe care o vor lua argentinienii în problema Falkland/Malvine câțiva ani mai târziu. Au vrut să anexeze Ciprul.

50 de ani de la anexarea Ciprului de Nord. Turcia contraatacă

Turcia și Grecia erau membre ale NATO de la începutul anilor 50. Deși, teoretic state aliate, războiul din anii 20, marele exod din Smyrna, tratatele de la Sevres și Lausanne, Al Doilea Război Mondial au menținut o stare conflictuală între cele două state care se aflau ca regim în partea „occidentală” a Cortinei de Fier.

Dorința Regimului Coloneilor de a anexa Ciprul s-a lovit de dorința Turciei de a proteja populația turcă, majoritară în nordul Insulei, Acum 50 de ani, pe 20 iulie 1974, trupele turcești au invadat insula. A fost strămutată forțat aproape toată populația grecofonă minoritară. Nicosia, capitala Ciprului a fost separată prin zid (un zid care este și azi, nu așa celebru ca Zidul Berlinului).

Prezența celor două state în NATO a făcut ca SUA și Marea Britanie, alături de Franța să închidă ochii la gestul Turciei, iar prăbușirea dictaturii coloneilor pe 24 iulie 1974 a făcut ca Atena să nu se mai poată opune pentru că nou-veniții la putere, adică partea democratică a regimului a considerat nepotrivită acțiunea Juntei de a ocupa Insula Cipru.

Turcia are o republică nerecunoscută în Ciprul de Nord

50 de ani au trecut de la anexarea Ciprului de Nord și de la crearea unei republici turce. Turcia a trecut prin multe schimbări, lovituri de stat. La 16 iulie 2016, acum 8 ani, președintele Erdogan a supraviețuit unei lovituri de stat puse la cale de mișcarea lui Fetullah Gullen, inițial apropiat al lui Erdogan care dorea o reinstaurare a unui regim religios în Turcia.

Președintele Erdogan este un islamist moderat, mai bine zis un otomanist. El practic nu dorește îndepărtarea sistemului kemalist ci doar o politică religioasă accentuată, de fapt un regim otomanist. Gruparea Lupii Cenușii este o organizație extremistă tolerată de Ankara care își propune ca turcii din fostele provincii otomane să lupte pentru identitatea lor, deci, inclusiv pentru ideea neo-imperială.

Președintele Erdogan a început un joc dublu între NATO, Rusia și UE, oprind refugiații sirieni dar strângând relația cu Rusia și susținând palestinienii contra Israelului.

Sursa foto: Arhivă