Colectarea medicamentelor expirate la spitale, un eșec. Obligația există, oamenii nu știu
- Emma Cristescu
- 28 august 2024, 11:14
Românii pot aduce unele medicamente la spitale. Au trecut câteva luni de când spitalele sunt obligate să amenajeze centre de colectare în care populația să poată aduce medicamente expirate sau nefolosite. Spitalele au amenajat centre, dar românii nu au aflat despre acest lucru și nu merg să ducă pastilele de care nu mai au nevoie.
Unde aducem medicamentele expirate
Obligația de a amenaja astfel de centre revine, ca urmare a modificării Legii nr. 95/2006, spitalelor, publice și private, costurile fiind decontate prin transfer de la bugetul de stat. Până acum câteva luni, românii puteau duce medicamentele expirate la farmacie.
Legea s-a modificat din nou în toamna anului trecut (cân a apărut Legea Nr. 269/ 2023), iar în luna aprilie anul curent au fost trimise către spitale, printr-o instrucțiune, și norme de aplicare. Spitalele s-au conformat treptat, cert este că la această dată cele mai multe pun la dispoziția populației containere speciale pentru colectarea medicamentelor. Termenul legal până la care producătorii de medicamente sunt obligați să inscripționeze pe ambalaj informația conform căreia medicamentele nefolosite se predau spitalelor fiind anul 2028. Multe spitale au informații pe site-ul oficial despre funcționarea acestor centre, dar oamenii nu au ținut cont.
Românii nu țin cont de lege
Fiecare unitate sanitară și-a adaptat programul în funcție de cum a organizat centrul. Sunt spitale care permit accesul la centrul de colectare în orice moment al zilei, în timp ce altele asigură aceste centre doar pentru câteva ore.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a pus la dispoziţia populației un punct de colectare deschis în fiecare zi de miercuri, între orele 9.00 şi 11.00. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” București are un centru deschis în fiecare zi de miercuri, în intervalul orar 12.00 – 13.00. La Spitalul Băneasa din cadrul rețelei private Regina Maria funcționează un centru deschis două zile pe săptămână, marți și vineri, între 10,00 și 12,00.
În județul Olt, deși toate spitalele publice au deschis astfel de centre de colectare, într-un singur centru s-au adus medicamente.Managerul Spitalului Orășenesc Balș, Ramona Costache, a precizat că la spitalul pe care îl conduce centrul de colectare este deschis zilnic, de luni până vineri, în intervalul 8,00 – 15,00, dar că nimeni nu vine.
Ce medicamente pot aduce românii la spitale
Spitalele colectează medicamentele separat pe patru categorii distincte:
- deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice;
- deșeuri de medicamente (cu excepția celor citotoxice și citostatice);
- deșeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conținute într-un recipient cu potențial înțepător (fiole din sticlă, seringi pre-umplute cu medicament sau goale)
- deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (spray-uri).