Orașul bicicletelor din județul Timiș va avea o rețea spectaculoasă de piste

Orașul bicicletelor din județul Timiș va avea o rețea spectaculoasă de piste Piste biciclete. Sursa foto EVZ

Noi piste de biciclete. „Orașul bicicletelor”, Municipiul Lugoj din județul Timiș va avea, în urma unei investiții cu fonduri europene, o rețea de peste 25 de kilometri de piste pentru biciclete, care va conecta cartierele de blocuri, zonele industriale și cele centrale, precum și instituțiile de învățământ din oraș.

Noi piste de biciclete în Lugoj

Locuitorii vor putea traversa orașul în doar 10 minute. Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și cei ai Primăriei Municipiului Lugoj au semnat, ieri, 20 august 2024, contractul de finanțare pentru crearea unor trasee interconectate pentru biciclete, prin Programul Regional Vest 2021-2027 – un proiect amplu, ce își propune să transforme modul de deplasare zilnic al locuitorilor de aici, promovând utilizarea bicicletei în detrimentul mașinilor personale, în condiții de siguranță. În prezent, doar 12% dintre lugojeni mai folosesc bicicleta ca mijloc principal de transport.

Piste biciclete

Piste biciclete. Sursa foto Arhiva EVZ

Care este principala problemă

87% dintre persoanele care au folosit bicicleta cel puțin o dată, fie ca mijloc de transport, fie pentru recreere, consideră că lipsa pistelor dedicate pentru biciclete este o problemă mare și că trebuie rezolvată. 43% dintre ei spun că principala problemă care afectează mersul cu bicicleta în oraș este interferența cu traficul auto, iar 37% susțin că o problemă majoră este traficul.

Piste biciclete

Piste biciclete. Sursa foto Arhiva EVZ

Premieră în Lugoj

Locuitorii din Lugoj nu se vor mai confrunta cu aceste probleme. În plus, Lugojul va avea, în premieră, un sistem de bike-sharing. Vor fi amplasate două stații de închiriere a bicicletelor, una în zona Universității și alta în Parcul Gării. Se estimează o creștere de peste 37% a numărul anual de utilizatori ai pistelor pentru biciclete, la un an de la finalizarea investiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor fi amenajate și zone pietonale pe străzile Al. Mocioni și Horia, unde se va crea și un spațiu de tip shared-space, destinat în principal pietonilor și bicicliștilor, prioritar față de alte mijloace de transport. În plus, vor fi plantați noi arbori și plante perene de-a lungul traseelor.

Revista presei