Unde se retrag grecii să scape de turiști? Comoara din apropierea Atenei

Unde se retrag grecii să scape de turiști? Comoara din apropierea Atenei Sursă foto: Wikipedia

De generații întregi, această insulă în formă de lacrimă este cunoscută ca o escapadă de vară pentru familiile grecești de pe continent. În această vară, pe măsură ce Grecia a îndurat valuri de căldură puternice, turiștii și localnicii deopotrivă au căutat un refugiu. Cu toate acestea, o insulă cicladică este cunoscută de mult timp ca o oază răcoroasă unde locuitorii continentului au fugit de căldura toridă din Grecia: insula Kea, în formă de lacrimă, sau „Tzia”, cum este numită de localnici.

Fiind cea mai apropiată insulă cicladică de continent și aflată la o oră de mers cu feribotul de Atena, Kea era cunoscută sub numele de Hydroussa (aproximativ: „insula cu apă”) în mitologia greacă antică. Datorită izvoarelor abundente care îi hrăneau vegetația luxuriantă.

Astăzi, insula cu o populație de 2 500 de locuitori găzduiește o colecție de sate și cătune liniștite, intercalate cu casele secundare ale atenienilor înstăriți care vin să se scalde în apa cristalină a insulei Kea și să se minuneze de apusurile de soare renumite.

Unde se retrag grecii să scape de turiști?

„Kea obișnuia să fie, și încă mai este, un paradis de weekend pentru atenieni. Care își părăseau birourile vineri după-amiază și ajungeau fără efort pe insulă”, a explicat ghidul local Sotiria Antonopoulou.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rutina era simplă, dar satisfăcătoare: o baie răcoritoare pe plaja Gialiskari, urmată de o cină pe îndelete la Aristos din Vourkari. Duminică după-amiază, luau feribotul înapoi la Atena. Acest ritual, apreciat pentru simplitatea sa, va fi repetat weekendul viitor. Este un loc care te cheamă înapoi”.

Coborând de pe feribot în portul principal al insulei, Korissia (cunoscut și sub numele de Livadi), vizitatorii pot observa că Kea se simte destul de diferit de Atena. Și există un motiv pentru asta.

Insula Kea, comoara din apropierea Atenei

„În timpul verii, insulele din Marea Egee, și în special insulele cicladice, înregistrează temperaturi maxime mai scăzute decât cele de pe continent”, a explicat Dr. Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Național din Atena. „Vânturile puternice sezoniere nordice, numite Etesians sau meltemia, ajută la menținerea temperaturii aerului în insule în condiții mai reci decât în Grecia continentală.

De exemplu, în timpul valului de căldură de lungă durată din iulie 2024, când temperatura a depășit 40C în multe zone grecești, temperatura din insule a rămas cu mult sub 35C.” Interiorul accidentat și muntos al insulei Kea canalizează aceste vânturi prin văile sale înguste. Și creează un fel de sistem natural de ventilație. Insula găzduiește, de asemenea, cea mai mare pădure de stejar din Ciclade, care creează o oază de umbră în aceste insule mai reci.

Dar nu doar geografia și topografia insulei o diferențiază. Istoria insulei Kea datează din era cicladică (3200 î.Hr. și 1050 î.Hr.). Iar această mică insulă de 130 km pătrați a fost cândva împărțită în patru orașe-stat, cel mai notabil fiind Karthea, care a prosperat din perioada arhaică (secolul VIII î.Hr.) până la începutul perioadei bizantine (secolul VI d.Hr.).

Povestea insulei

Pentru a înțelege rădăcinile insulei, mergeți în cătunul Stavroudháki și urmați o potecă pavată în munți, de unde puteți admira pădurea densă de stejari a insulei și continuați spre rămășițele a două temple: templul doric al Athenei și templul lui Pythion Apollo, ambele datând din secolul al VI-lea î.Hr.

De-a lungul părții de nord-est a insulei (lângă satul Agia Irini), arheologii au descoperit case și ateliere datând din neoliticul târziu (aproximativ 3300 î.Hr.), oferind o imagine a vieții cicladice timpurii. Cele mai notabile descoperiri sunt „oalele cu gură de scurgere” și „figurinele cicladice”. Adică mici sculpturi din lut cu trăsături distinctive, în special fustele „în formă de clopot”. Care pot fi găsite acum la Muzeul Arheologic din Kea.

Situat în Ioulida, vechea (și actuala) capitală a insulei, muzeul găzduiește o colecție cuprinzătoare de artefacte antice din trecutul insulei, din perioada neolitică până în epoca romană.

Ce ascunde insula Kea

Unul dintre cele mai bune moduri de a explora Kea este pe jos. Optzeci și unu de kilometri de poteci pavate cu piatră, care odinioară legau vechile orașe-stat de Kea, străbat acum insula. Una dintre aceste drumeții este în satul Ioulida, capitala muntoasă. Unde veți găsi rămășițele unui castel venețian și Leul din Ioulida, sculptat în piatră. Care datează din 600 î.Hr. și despre care se spune că a fost construit de același arhitect care a proiectat faimoasa Acropolă din Atena.

În Ioulida, zidurile acoperite cu var alb și o paletă mixtă de portocaliu, roșu și albastru colorează satul printre micile căi sinuoase. Toate sunt pietonale. În centrul pieței, excursioniștii se pot reîncărca într-un grup de taverne, un magazin de înghețată și o mică alimentară care se află în aceeași familie de mai bine de 40 de ani, scrie BBC.

Revista presei