CNAIR scoate la licitație un nou drum de mare viteză. Investiția, estimată la o sumă colosală

CNAIR scoate la licitație un nou drum de mare viteză. Investiția, estimată la o sumă colosală Drum de mare viteză . Sursa foto: Facebook/ CNAiR

București. CNAIR scoate la licitație un contract pentru execuția unui tronson din drumul de mare viteză Craiova-Târgu Jiu. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat caracteristicile viitoarei investiții în lungime de 22,92 km.

Sorin Grindeanu a precizat că viitorul drum de mare viteză va face trecerea de la profilul de autostradă, la cel de drum expres. Investiția a fost estimată, în dosarul de achiziție, la 2,19 miliarde de lei.

CNAIR lansează o nouă licitație

Compania Națională de Drumuri a inițiat procedura de licitație pentru Lotul 4 al drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că firmele interesate de această lucrare pot depune oferte până pe 22 octombrie. La această dată, CNAIR va deschide plicurile și va trece la evaluarea propunerilor tehnice și financiare.

Lotul 4, scos la licitație, va asigura trecerea de la profilul de autostradă, la cel de drum expres. Viitorul tronson, scos la licitație de CNAIR, va fi structurat pe o lungime de 5,10 km la profil de autostradă și pe 17,82 de km la profil de drum expres. Contractul a fost estimat la 2,19 miliarde de lei la care se adaugă TVA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angajamentul, a precizat ministrul Transporturilor se va derula pe o perioadă de 34 de luni. Zece luni vor fi alocate elaborării documentațiilor tehnice și obținerii avizelor, iar restul de 24 de luni vor fi destinate lucrărilor propriu-zise.

Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu. Sursa foto: Ministerul Transporturilor

Drumul expres în date tehnice

Viitorul tronson de drum expres, scos la licitație de CNAIR, va lega municipiile Craiova și Târgu Jiu. Tronsonul va măsura 22,92 km. De-a lungul acestuia vor fi amplasate 23 de poduri, podețe și pasaje. De asemenea, vor fi amenajate două spații de servicii tip S3 și două parcări de scurtă durată. În toate acest locații vor funcționa stații de încărcare pentru autoturismele electrice.

De asemenea, constructorul angajat de CNAIR va trebui să amenajeze un nod rutier, conform proiectului. Acesta va fi situat la Țânțăreni și va asigura conexiunea cu DN66.

Finanțarea pentru construcția drumului, a cărui lungime totală măsoară 110 kilometri, este finanțată prin Programul Transporturi 2021-2027. Investiția prevede ca lucrările să fie împărțite îm șase tronsoane. Pentru patru dintre acestea, documentațiile au fost transmise deja către ANAP pentru avizele necesare lansării licitației.

CNAIR a atribuit contracte pentru trei loturi

Până în prezent, compania de drumuri a scos la licitație contractele de lucrări pentru trei din cele șase loturi. CNAIR a stabilit datele până la care se pot primi ofertele tehnice și de preț:

  • Lotul 1 (10,3 km), contract cu o valoare de 1,64 miliarde de lei (fără TVA): 15 octombrie 2024;
  • Lotul 2 (14,4 km), contract în valoare de 1,96 miliarde lei (fără TVA): 16 octombrie 2024;
  • Lotul 3 (21,7 km), contract în valoare de 2,71 miliarde lei (fără TVA): 17 octombrie 2024.

În următoarea perioadă, CNAIR va lansa licitațiile pentru atribuirea ultimelor două contracte de proiectarea și execuție.

Traseul se va desprinde din Drumul Expres Craiova-Piteşti, din nord-estul Municipiului Craiova, și va avea ca punct final în sud-estul Municipiului Târgu Jiu, în Varianta Ocolitoare.

Revista presei