Câte cești de cafea bei pe zi? Consumul excesiv ți-ar putea afecta grav sănătatea

Câte cești de cafea bei pe zi? Consumul excesiv ți-ar putea afecta grav sănătatea Cafea. Sursă foto: Wikimedia

Poate că vă treziți dimineața disperați după o ceașcă de cafea (sau patru) pentru a vă da startul zilei. Cu toate acestea, un nou studiu susține că și consumul exagerat de cafea cu cofeină poate avea implicații asupra inimii tale. Noile descoperiri vin cu date clare.

Consumul regulat de peste 400 mg de cofeină pe zi ar putea crește probabilitatea ca persoanele sănătoase să dezvolte boli de inimă. Pentru referință, 400 mg reprezintă, conform Clinicii Mayo, echivalentul a aproximativ patru cești de cafea preparată. Această cantitate se regăsește și în două băuturi energizante.

Micul studiu a analizat 92 de persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Dintre aceștia, 19,6% erau considerați consumatori dependenți de cofeină. Cercetătorii au constatat că persoanele care consumau mai mult de 400 mg de cofeină pe zi aveau frecvențe cardiace și tensiune arterială crescute. Acest efect a fost și mai pronunțat în cazul celor care consumau peste 600 mg zilnic. Ceea ce este echivalent cu aproximativ șase până la șapte cești de cafea preparată.

Problemele cauzate de cofeină

Impactul cofeinei asupra sistemului nervos autonom ar putea supune inima, precum și alte părți ale corpului, unui stres nejustificat. Hipertensiunea arterială, sau tensiunea arterială ridicată, crește riscul de probleme de sănătate. Cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, insuficiența cardiacă, anevrismele și bolile renale cronice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cofeina este un stimulent. Dr. Jamie Alan este profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Universitatea de Stat din Michigan. Acesta a declarat că băutul de cafea „va crește ritmul cardiac”. Acest efect este motivul pentru care atât de mulți oameni se întind după o cafea dimineața.

Cofeina poate crește, de asemenea, tensiunea arterială, deși doar temporar, potrivit Clinicii Mayo. Contrar celor constatate de noul studiu, acest efect este mai frecvent observat la persoanele care nu consumă cofeină în mod regulat. Prin urmare, nu au dezvoltat o toleranță la stimulent. Deși nu este clar de ce unele persoane se confruntă cu acest efect, unii cercetători cred că ar putea avea o legătură. Mai exact, cofeina determină glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină (crescând tensiunea arterială). În plus, cofeina blochează un hormon care determină lărgirea arterelor. În ciuda acestui efect, persoanelor cu tensiune arterială ridicată nu li se spune de obicei să renunțe complet la cofeină.

Ce spun experții

Dr. Gregory Marcus este cardiolog și profesor de medicină la Universitatea din California, San Francisco. Acesta spune că substanțele consumate în mod obișnuit, cum ar fi cofeina, pot avea efecte asupra inimii și vaselor de sânge. Cu toate acestea, el notează că este posibil ca efectele atribuite cofeinei să fi fost cauzate de alți factori. Printre care se numără vârsta sau nivelul de fitness.

„Este important să ne amintim că, în timp ce tensiunea arterială și ritmul cardiac sunt determinanți importanți ai sănătății, cel mai bun mod de a determina efectele asupra sănătății este de a examina rezultatele cardiovasculare reale. Cum ar fi ratele de accident vascular cerebral, atac de cord și tulburări ale ritmului cardiac”, spune Marcus.

Au existat studii care sugerează că o ceașcă de cafea ar putea fi bună pentru inimă. De exemplu, un studiu din 2023 a constatat că, în cantități mici, consumul regulat de cafea cu cofeină este asociat cu un risc scăzut. O cercetare din 2021 a constatat, de asemenea, că o ceașcă de cafea cu cofeină poate reduce riscul de insuficiență cardiacă.

Câtă cafea este prea multă?

Dr. Brynna Connor, specialist în medicina de familie, nu recomandă mai mult de 400 mg de cafeină pe zi. „Orice depășește această valoare este considerat prea mult. Iar oamenii pot începe să experimenteze simptome precum dureri de cap, iritabilitate și nervozitate”, spune ea.

Ea adaugă, totuși, că severitatea acestor simptome depinde de sensibilitatea fiecărui individ la cafeină. Ține și de rapiditatea cu care este metabolizată. „În timp ce timpul mediu de digestie al cafeinei este între trei și șapte ore, persoanele cu un metabolism mai lent sau cu probleme hepatice pot resimți efectele cafeinei mai mult timp și mai acut”.

Cafeina în cantități de 1 .00 mg, mai ales dacă este consumată într-un interval scurt de timp, poate fi toxică. De asemenea, poate duce la efecte secundare grave, cum ar fi convulsiile, spune expertul. Aceasta este echivalentul a 12 până la 15 cești de cafea, conform Yahoo Life .