Ce greșesc toți părinții înainte de începerea școlii. Cum să eviți diminețile de coșmar
- Jalba Claudia
- 17 august 2024, 07:19
Cu începutul unui nou an școlar la orizont, părinții și elevii se pregătesc pentru un ritm zilnic mai aglomerat și mai solicitant. Acest lucru înseamnă, printre altele, că ceasul deșteptător va începe să sune mai devreme, iar orele de somn vor deveni esențiale pentru a face față noilor provocări.
Experții subliniază importanța ajustării programului de somn al copiilor, pentru a preveni oboseala pe parcursul zilei și întârzierile neplăcute la școală. Părinții pot lua anumite masuri.
Adaptarea programului de somn al copiilor pentru noul an școlar
Pentru a începe școala în forță, copiii nu au nevoie doar de rechizite, uniforme și ghiozdane. Somnul de calitate este la fel de important. În timpul vacanței, programul de somn al copiilor s-a dereglat adesea, mulți dintre ei culcându-se târziu și trezindu-se mai târziu decât în timpul școlii. Acum, însă, este timpul să revenim la un program regulat, adecvat vârstei.
Pentru a veni în ajutorul părinților, care au și această sarcină pe lângă multe altele, „Huffington Post” a publicat un ghid cu zece recomandări utile. Iată ce pot face părinții.
Ce greșesc părinții
1. Stabiliți necesarul de somn al copilului. Preșcolarii au nevoie de aproximativ 11-12 ore de somn pe noapte, copiii cu vârste între 5 și 10 ani necesită 10-11 ore, iar adolescenții se odihnesc cel mai bine după 9-10 ore de somn. Mulți părinți nu cunosc aceste cifre și riscă să nu acorde suficient timp de somn copilului lor.
2. Ajustați treptat ora de culcare. Începeți cu aproximativ o săptămână înainte de începerea școlii să modificați ora de culcare și de trezire cu câte 15 minute mai devreme în fiecare zi. Astfel, copiii vor avea timp să se adapteze la noul program școlar.
3. Eliminați cafeina din dieta copilului Este esențial ca micuții să evite produsele care conțin cafeină cu cel puțin șase ore înainte de culcare. Cafeina nu se găsește doar în cafea, ci și în ceaiuri, ciocolată sau anumite băuturi răcoritoare, toate acestea putând perturba somnul.
4. Stabiliți o oră mai devreme pentru cină. Pe timpul vacanței, cina se servește de regulă mai târziu, însă acum trebuie ajustată pentru a nu influența negativ somnul. O masă târzie poate afecta ritmul circadian și poate duce la probleme de adormire.
5. Creați o rutină înainte de culcare. La preșcolari și elevii din clasele primare, aceasta ar putea include spălatul pe dinți, un duș și cititul unei povești. Pentru copiii mai mari și adolescenți, activități precum cititul unei cărți sau tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, pot fi de mare ajutor.
Telefoanele si tabletele, complet interzise
6. Reduceți expunerea la lumina albastră. Dispozitivele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și televizoarele, emit lumină albastră, care poate inhiba producția de melatonină, hormonul somnului. Este recomandat să se elimine aceste dispozitive din dormitor înainte de culcare.
7. Evitați somnul de după-amiază. Pe timpul verii, unii copii au început să doarmă după prânz, ceea ce le poate afecta capacitatea de a adormi la o oră rezonabilă seara. Este important să se limiteze acest somn la maximum o oră, pentru a nu afecta somnul nocturn.
8. Atenție la alimentele consumate seara. Anumite alimente, în special cele picante sau mezelurile, pot provoca dificultăți în a adormi, prin creșterea temperaturii corpului sau prin stimularea activității cerebrale.scss
9. Îmbunătățiți mediul de somn din dormitor. O temperatură adecvată în cameră, între 16 și 21 de grade Celsius, poate contribui la un somn mai odihnitor. De asemenea, eliminarea zgomotelor și a luminilor inutile ajută copilul să adoarmă mai ușor.
10. Fiți un model de urmat. Copiii tind să imite comportamentul părinților, așa că este esențial ca aceștia să respecte la rândul lor un program de somn sănătos. Un exemplu bun din partea părinților poate contribui la performanțe mai bune la școală și la evitarea tulburărilor de dispoziție.
Un program de somn bine organizat este esențial pentru un start reușit în noul an școlar, potrivit Adevărul.