Ucraina își schimbă strategia de război. Care sunt avantajele operațiunii surpriză din Rusia

Ucraina își schimbă strategia de război. Care sunt avantajele operațiunii surpriză din RusiaRusia-Ucraina. Sursa foto: dreamstime.com

Eforturile Ucrainei de a recuceri teritoriul de la Rusia au stagnat. Dar armata ucraineană a încercat să se răzbune pe Moscova în alte moduri. În trecut, aceasta a lansat atacuri cu drone în Rusia și a sprijinit incursiuni rapide. Exilații ruși au lovit ținte din interiorul fostei lor patrii. Săptămâna trecută, Ucraina a încercat ceva nou.

În cadrul unei operațiuni surpriză, propriile sale forțe au depășit granița rusă cu kilometri întregi. Acestea controlează acum o parte din teritoriul rusesc din regiunea Kursk, inclusiv zeci de orașe și sate. „Este o încercare de a da Rusiei un șoc", a spus Eric Schmitt, care se ocupă de securitatea națională. „Ar putea oferi Ucrainei o victorie, sau cel puțin i-ar face să se simtă bine pentru câteva zile. Schimbă oare calculele mai ample de pe câmpul de luptă? Asta rămâne de văzut" a spus expertul.

Ucraina își schimbă strategia de război

Liderii ucraineni încearcă să obțină sprijin în țară și în străinătate pentru efortul lor de război. Un asalt pe teritoriul rusesc ar putea să nu apropie Ucraina de preluarea tuturor terenurilor pe care le-a pierdut. Totuși, acest lucru arată că Ucraina încă își poate surprinde - și stânjeni - inamicul. De ce Ucraina încearcă o nouă tactică după doi ani de impas cu Rusia? Iată câteva explicații.

Avantaje potențiale

Ce are de câștigat Ucraina din ultimul său atac? Analiștii și oficialii au indicat câteva posibilități. Ucraina dorește să deturneze trupele ruse de la locurile strategice. Dacă Kremlinul își mută soldații de pe câmpurile de luptă pentru a se apăra acasă, Ucrainei i-ar putea fi mai ușor. Astfel, va reuși să își recucerească propriul teritoriu. În prezent, Rusia controlează aproximativ 20% din Ucraina, iar liderii ucraineni spun că vor să o recucerească în întregime.

Moralul acasă a scăzut. Ultimul mare succes contraofensiv al Ucrainei a avut loc în toamna anului 2022. Armata sa a recucerit regiunea nord-estică Harkov. Între timp, soldații continuă să moară, iar civilii suportă bombardamente regulate. Rusia a cucerit bucăți de pământ în estul și nord-estul Ucrainei. Economia rămâne slabă. O lovitură majoră ar putea contribui la restabilirea încrederii interne în efortul de război.

O demonstrație a forței

Ucraina dorește să își consolideze sprijinul în străinătate. Țara s-a bazat pe ajutorul din partea țărilor occidentale pentru a se apăra. Însă alegătorii din aceste țări nu mai sunt la fel de entuziaști cu privire la furnizarea de arme Ucrainei. Unii lideri, inclusiv fostul președinte Donald Trump, au sugerat că doresc să întrerupă ajutorul. O victorie pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, chiar dacă nu este importantă din punct de vedere strategic, i-ar putea convinge din nou pe susținătorii ezitanți.

Ucraina vrea să convingă Washingtonul că poate lovi în interiorul Rusiei. Oficialii americani au interzis Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi prea adânc în teritoriul rus. Ei se tem că un astfel de atac ar putea determina Rusia să acționeze mai nechibzuit. Dar dacă incursiunea actuală nu duce la o escaladare, oficialii americani ar putea permite ca viitoarele atacuri ucrainene să fie mai departe de graniță.

Va funcționa strategia?

Va funcționa ceva din toate acestea? Unii analiști sunt sceptici. Armata Rusiei este mult mai numeroasă decât cea a Ucrainei. Moscova dispune încă de rezerve de recruți pe care nu i-a mobilizat în război, astfel încât s-ar putea să nu fie nevoită să redirecționeze trupe din locații strategice pentru a-și consolida frontierele. Iar publicul vizat de această nouă mișcare - în Ucraina și în străinătate - ar putea să nu vadă prea multă valoare dacă nu ajută Ucraina să-și recâștige teritoriul.

Ucraina ar putea spera, de asemenea, să utilizeze atacurile din Kursk ca monedă de schimb în cadrul negocierilor de pace. Scopul este de a face schimb cu terenuri confiscate anterior de Rusia.

Pentru a face acest lucru, Ucraina ar trebui să păstreze efectiv ceea ce ia. Având în vedere că armata sa este deja suprasolicitată, acest lucru s-ar putea să nu fie posibil. Iar dacă Ucraina ar suferi pierderi mari încercând să păstreze terenul străin, incursiunea ar reprezenta un dezastru. „Este un pariu uriaș din partea ucrainenilor", a declarat Schmitt, conform Yahoo News .

Ne puteți urmări și pe Google News