MAN intră în Parlament. Un consilier al primarului Ion Ceban, restabilit în funcția din legislativ

MAN intră în Parlament. Un consilier al primarului Ion Ceban, restabilit în funcția din legislativ Consilierul MAN, Victor Pruteanu/ Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Victor Pruteanu, membru al partidului Mişcarea Alternativă Naţională (MAN), condus de primarul Ion Ceban, a fost restabilit în funcţie. Acesta a fost demis doi ani în urmă de Parlament.

Restabilit în funcție, dar ocupat cu politica

Înainte de a fi demis, Pruteanu ocupa funcția de şef al Secției multimedia și rețele de socializare din cadrul Direcției generale comunicare și relații publice a Legislativului. Printr-un ordin din 6 mai 2022, acesta a fost demis.

Instanța de fond a decis însă că eliberarea din funcție a fost ilegală şi a obligat Parlamentul să-l restabilească într-o funcţie similară. Totodată, judecătorul Viorica Dodon a dispus achitarea despăgubirii pentru perioada de absență forțată de la locul de muncă.

Sursa foto: Facebook

După pronunțare, Pruteanu a comentat decizia instanței. Acesta a declarat că atunci când muncea în Parlament nu era membru al vreunei formațiuni politice. Momentan, face parte din echipa partidului condus de primarul Ion Ceban. Respectiv, urmează să decidă dacă revine la locul vechi de muncă sau continuă activitatea sa politică. Membrul MAN nu a ezitat să critice actuala guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acel moment eram fără apartenență politică, îmi exercitam funcția publică imparțial și în conformitate cu cadrul legal. Totuși, trăiesc sentimente confuze. Pe parcursul judecării, conducerea Parlamentului, dar și întreaga guvernare, a demonstrat în repetate rânduri cât de incompetenți și neprofesioniști sunt. Acum am mai primit o dovadă în plus despre ilegalitățile pe care le comit ei. Voi cântări propunerile actualului Secretar general și voi decide cum procedez mai departe”, a scris Pruteanu pe pagina sa de socializare.

Viceprimara Gutnic, mai puțin norocoasă în instanță

Sursa foto: chisinau.md

Și adjuncta lui Ion Ceban la primăria Chișinău, Irina Gutnic, este în litigiu cu Parlamentul. Aceasta a contestat decizia primei instanțe, care i-a respins, în luna octombrie 2023, acțiunea împotriva Legislativului.

Parlamentul a revocat-o din funcția de consilier, director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), pe 3 februarie 2022. În cazul funcționarei ar fi fost constatată „suficiența circumstanțelor privind executarea necorespunzătoare a obligaţiilor, prerogativelor şi competenţelor sale”.

În luna iunie a aceluiași an a fost numită de către Ion Ceban director general la S.A. ,,Apă-Canal Chişinău”. Trei luni mai târziu, după două tentative eșuate de a o numi viceprimar prin decizia Consiliului municipal Chișinău, primarul a desemnat-o în funcție.