Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN), al primarului Chișinăului, Ion Ceban, a reclamat la Comisia Electorală Centrală (CEC) „concurența neloială” pe care președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-ar face-o celorlalți candidați pentru prezidențiale prin fotografiile de promovare a referendumului pentru vectorul european al țării.
Partidul MAN, plângere la CEC împotriva președintei Maia Sandu
Partidul lui Ceban a reclamat la CEC, pe 9 iulie, că legislația electorală este încălcată prin articolele din ziare pentru promovarea referendumului UE, articole distribuite de membrii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). MAN a cerut sancționarea PAS pentru distribuirea a 380.000 de ziare în care de susținere a referenumul de aderare la UE din 20 octombrie.
Partidul condus de Ion Ceban susține că aceste ziare ar promova-o pe Maia Sandu, în calitate de candidat pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova.
Comisia Electorală Centrală s-a pronunțat pe această speță, decizând că nu a descoperit nicio ilegalitate.
Plebiscit sau publicitate politică
Plângerea împotriva Maiei Sandu a fost declarată „neîntemeiată” de Comisia Electorală Centrală, care a mai decis că ziarul care a publicat fotografiile respectă prevederile legale privind publicitatea politică. CEC a decis că ziarul vorbește despre data și scopul referendumului și nu a îndemnat cetățenii să voteze pentru actuala șefă a statului.
Fotografiile cu Maia Sandu apar pentru că ea a fost cea care a inițiat referendumul, au declarat reprezentanții PAS, care au explicat că ziarele fac parte din campania de informare pentru referendum.
Andrei Oțel nu renunță. Încă o sesizare la CEC
Andrei Oțel, reprezentant al partidului Mișcarea Alternativă Națională, a declarat că nu este de acord cu decizia CEC și că, „daca va fi necesar, o va contesta în instanță”. Iar pe 18 iunie, reprezentantul partidului lui Ion Ceban a făcut o altă sesizare la CEC, cerând verificarea legalității finanțării websiteului de promovare a referendumului, Pentru.MD,
Reprezentantul Partidului MAN a cerut Comisiei Electorale Centrale să combine analiza celor două sesizări, dar membrii CEC au respins, în unanimitate, această cerere, arătând că cele două contestații se referă la lucruri diferite, una ziarele electorale, cealaltă un site web.
Vicepreședintele CEC Pavel Postică a declarat că a doua cerere nu poate fi examinată, deocamdată, pentru că potrivit rezoluției CEC din luna mai, siteul pentru.md are ca termen limită de depunere a rapoartelor financiare data de 15 iulie. Așa că cea de a doua cerere a partidului lui Ceban va fi analizată după această dată.
Lilian Carp despre „adevărata față a lui Ion Ceban”
Reamintim că alegerile prezidențiale vor avea loc concomitent cu referendumul pentru UE, pe data de 20 octombrie. Iar Ion Ceban, primarul Chișinăului, a acuzat PAS că „politizează” referendumul și că „monopolizează” procesul de integrare europeană.
În replică, deputatul Lilian Carp, fost candidat PAS la primăria Chișinău la alegerile din noiembrie 2023, a declarat că plângerile făcute de MAN sunt „prostii”. Carp spune că Ion Ceban se declară „foarte pro-european” dar, „adevărata față a lui Ion Ceban” ar fi diferită, el fiind de fapt „legat de Moscova”.
Interesant este faptul că atât MAN, cât și PAS se numără printre cele 13 partide care au semnat „Pactul pentru Europa”, la Chișinău, pe 26 mai. Prin acest pact partidele își declară „angajamentul politic de a contribui pe deplin la atingerea obiectivului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.