Cablul energetic submarin din Marea Neagră nu respectă legislația. Comisia Europeană cere noi garanții
- Antonia Hendrik
- 9 august 2024, 14:13
Comisia Europeană a transmis că Acordul dintre România-Ungaria-Azerbaidjan-Georgia privind cablul energetic submarin din Marea Neagră nu respectă legislația Uniunii Europene.
Comisia Europeană nu îndoieli cu privire la cablul energetic submarin din Marea Neagră
Mai exact, Comisia Europeană a transmis României și Ungariei că „are îndoieli” cu privire la compatibilitatea cu legislația Uniunii Europene a Acordului România-Ungaria-Azerbaidjan-Georgia din decembrie 2022. Proiectul prevede construirea unui cablu energetic submarin în Marea Neagră de 1.200 de kilometri și cu capacitate de transfer de 1.000 MW.
„Comisia Europeană are îndoieli în ce privește compatibilitatea acestuia cu legislația Uniunii, deoarece acordul nu include prevederi care să asigure faptul că dreptul Uniunii Europene și obligațiile Ungariei și ale României rezultate din calitatea de membre ale Uniunii Europene au întâietate față de obligațiile prevăzute în acord”, se arată însă în document.
Comisia Europeană nu îndoieli cu privire la cablul energetic submarin din Marea Neagră. Sursa foto: Pixabay
Ce au solicitat oficialii de la Bruxelles
Oficialii de la Bruxelles a solicitat adăugarea în textul înțelegerii a unei prevederi care să stipuleze că „Prevederile prezentului acord, în ceea ce le privește pe România și Ungaria, nu vor avea întâietate față de obligațiile care decurg din calitatea lor de membre alte Uniunii Europene și din legislația Uniunii”.
În acest context, Guvernul României intenționează să propună modificarea textului conform pretențiilor cerute de Comisia Europeană. Între timp, se pregătește înființarea unei companii de tip „joint-venture” pentru proiectul cablului submarin de către operatorii sistemelor energetice din România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria.
Memorandumul a fost semnat în luna mai între;
- Transelectrica- România,
- AzerEnerji JSC- Azerbaidjan,
- Georgian State Electrosystem - Georgia,
- MVM Zrt- Ungraria.
În memorandumul semnat pe data de 27 mai, Transelectrica şi celelalte părţi, respectiv AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosyste și MVM au convenit să depună eforturile necesare pentru a întreprinde demersurile privind înfiinţarea societăţii.
AzerEnerji JSC este cel mai mare producător de energie din Azerbaijan, Georgian State Electrosystem este unicul operator de transport al energiei electrice din Georgia, iar MVM Zrt este un grup controlat statul ungar, scrie profit.ro.