Republica Moldova intră în stare de alertă. Ministrul Energiei cere convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale

Republica Moldova intră în stare de alertă. Ministrul Energiei cere convocarea Comisiei pentru Situații Excepționale Victor Parlicov, ministrul Energiei/ Sursa foto: captură video

Republica Moldova. Ministerul Energiei va cere instituirea stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale. Ministrul Victor Parlicov spune că măsura de urgență se impune ca rezultat al situației din preajma stației de compresare a gazelor naturale din Sudja, regiunea Kursk.

Starea de alertă: fără riscuri iminente, dar cu măsuri de precauție

Ministrul Parlicov a organizat o conferință de presă. Oficialul a menționat că nu există deocamdată vreun risc iminent privind o eventuală întrerupere a aprovizionării cu gaze.

Ministrul a mai informat că a convocat întreprinderile din sector. Acestea au prezentat rapoarte privind situația operativă din sectorul energetic. În context, au fost estimate potențialele riscuri, dar și protocoalele de gestionare a acestora.

„Operatorul sistemului de transport a gazelor naturale „Vestmoldtransgaz” a primit informația de la operatorul ucrainean privind situația la stația de măsurare a gazelor Sudja, Federația Rusă. În baza datelor furnizate, s-a constat întrunirea condițiilor pentru instituirea stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale”, a spus Parlicov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Energiei a atenționat că, în condiții de război, nu este exclusă o situație în care vor fi necesare intervenții prompte.

„La moment, nu există risc iminent de stopare a furnizării gazelor în stânga Nistrului. Sunt lucruri care nu depind de noi și pe care nu le putem controla, trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”, a menționat Parlicov.

SA Moldovagaz

SA Moldovagaz/ Sursa foto: Moldovagaz/ facebook

Autoritățile spun că au suficiente de gaze și stocuri de securitate

Autoritățile au concretizat că gazele naturale se livrează prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal.

Pentru necesitățile malului drept al Nistrului ar exista volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață.

Care sunt etapele anunțării stării de alertă

Ministerul Energiei urmează să sesizeze, în cursul zilei de astăzi, Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență despre situația atestată.

Ulterior, în marja a 12 ore, urmează să fie convocată ședința Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova. Acesta are prerogativa de a examina astfel de cereri și a pronunța o decizie.

Sursă foto: Guvernul RM

Revista presei