Problema gazului cu care e aprovizionată Transnistria, lămurită de Maia Sandu

Problema gazului cu care e aprovizionată Transnistria, lămurită de Maia Sandu

Republica Moldova. Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a explicat, joi, ce se va întâmpla cu gazul ce ajunge în Transnistria. Liderul de la Chișinău a făcut referire la situația creată la finalul acestui an, în cazul în care Ucraina va sista tranzitul.

Executivul condus de premierul Dorin Recean caută soluții pentru ca regiunea transnistreană să poată beneficia de gaze naturale de la concernul rus Gazprom. Și la finalul acestui an, atunci când va expira actualul acord privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina.

Maia Sandu, președinte, Republica Moldova

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Soluții căutate de Guvernul din Republica Moldova pentru ca Transnistria să nu rămână fără gaze

„Discuțiile noastre cu partea ucraineană au fost despre faptul că va continua furnizarea de gaze naturale, dar, evident, lucrurile se pot schimba, pentru că orice se poate schimba în ziua de azi. Guvernul are un scenariu, lucrează la soluții pentru situația în care nu va putea fi furnizat gazul natural prin conducta care vine azi”, a afirmat Maia Sandu legat de acest subiect sensibil.

Președintele Republicii Moldova a fost întrebat dacă autoritățile caută soluții pentru aprovizionarea malului drept al Nistrului cu energie electrică. Și asta în contextul în care actualul contract cu centrala Cuciurgan, prin care Chișinăul își asigură aproape 90% din necesarul de energie electrică, urmează să expire la sfârșitul acestui an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Maia Sandu a precizat că la anul, „la această vreme”, linia de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești, la care se lucrează în prezent, va fi funcțională și Republica Moldova va avea posibilitatea să achiziționeze curent electric de peste Prut.

Chiar și în acest context internațional extrem de complicat, existent de mai bine de doi ani și jumătate, gazul din Rusia tranzitează teritoriul Ucrainei. Pentru că există un contract ce a fost semnat în anul 2019 și este valabil pe cinci ani, deci până la final de 2024.

Gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în Republica Moldova, în zona Transnistria, conform moldova1.md.

 

Revista presei