Actorul român, la care visau toate femeile. Cine i-a furat inima

Actorul român, la care visau toate femeile. Cine i-a furat inima Teatru. Sursa foto: Holger Langmaier/ Pixabay

România. Alexandru Repan, unul dintre cei mai carismatici și apreciați actori români, a cucerit publicul de fiecare dată când a urcat pe scenă, lăsând o amprentă deosebită în memoria spectatorilor prin interpretările sale excepționale.

Actorul a avut mereu o prezență scenică de neegalat. Acesta povestea mai demult că actoria i-a fost destinată încă de la naștere și că toată viața și-a dedicat-o acestei meserii.

Alexandru Repan, un actor ce cucerea mereu inima publicului

„Viaţa mea a fost aproape sub semnul destinului! Pentru că într-o iarnă a anului 1939, undeva pe Bulevardul Pache Protopopescu, o femeie află că a rămas însărcinată şi imediat s-a dus la Biserica Mătăsari.

Se aşează în genunchi în faţa altarului şi îl roagă pe Dumnezeu trei dorinţe: „Doamne, fă să fie băiat, să fie frumos şi să se facă actor!”. În februarie 1940, acea femeie m-a născut pe mine”, a spus îndrăgitul actor mai demult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a mai dezvăluit că mama sa a fost și principala persoană care l-a îndrumat spre cariera de actor, fiind cea care i-a oferit poeziile pe care le învăța și le recita pe scenă.

Tot ea l-a dus la teatru, operă și operetă, jucând un rol esențial în orientarea și susținerea sa în această profesie.

Alexandru Repan

Alexandru Repan. Sursa foto: Facebook/ Alexandru Repan

S-a căsătorit la 50 de ani

Simona Repan, soția cunoscutului actor și mama celor doi băieți ai săi, a povestit cum a început relația lor de iubire și care a fost prima interacțiune cu el.

Pe când avea doar șapte ani, aceasta a fost dusă de prietena ei mai mare la un spectacol în care Alexandru Repan juca, iar de atunci amintirea lui i-a rămas în minte.

„La plecare, mergeam spre casă, și acum țin minte, eram în stația tramvaiului doi de la Gara de Nord. Era seară și ploua și am întrebat-o pe Ileana dacă Alexandru Repan e însurat. Ea mi-a zis că nu și am spus că trebuie să fie foarte inteligent.

Nici acum nu țin minte, nu pot să înțeleg ce a fost în capul meu de copil de șapte ani, ce conexiuni am făcut eu între inteligența domnului Repan și celibatul dumnealui de la vremea aceea”, a mărturisit soția actorului.

Cei doi s-au căsătorit pe când Alexandru Repan avea 50 de ani, iar peste cinci ani a devenit și tată.

Alexandru Repan, carieră de renume în actorie

După absolvirea Facultății de Istorie, a încercat să intre la Institutul de Teatru, unde comisia de admitere era formată din personalități de renume, cum ar fi Mony Ghelerter, Finti, Fintesteanu și Beate Fredanov. A reușit să fie acceptat din prima încercare, prezentând o schiță de Caragiale, „Amicul X”, și un sonet de Eminescu.

Alexandru Repan fost admis în clasa profesorilor Mony Ghelerter și Zoe Anghel, alături de colegi de marcă precum Ruxandra Sireteanu, Emil Hossu, Melania Carje, și regretatul său prieten Peter Paulhofer, dar și Sileanu și Olga Bucătaru.

De asemenea, Alexandru Bocăneț, un alt coleg notabil, a ales să treacă de la Actorie la Regie după primul an.

Familie Alexandru Repan

Familie Alexandru Repan. Sursa foto: Facebook/ Alexandru Repan

În 1968, în calitate de actor la Teatrul B. St. Delavrancea, a recitat un poem la televizor, atrăgând atenția lui Horia Lovinescu, pe atunci directorul Teatrului Nottara.

A jucat în numeroase piese de teatru și filme

Cu o carieră remarcabilă ce include peste 70 de roluri teatrale și mai mult de 50 de roluri cinematografice, Alexandru Repan s-a distins în producții precum „Dimitrie Cantemir” (1973), „Războiul de Independenţă” (1977) și „Amen” (2002).

Actor de seamă al Teatrului Nottara din București, unde a fost angajat din 1968, Repan a fost distins în 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Revista presei